2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Elbontják Prága ipari örökségét

2008. április 28. 17:00

Sok értékes emlékét veszíti el Prága, mert az ingatlanfejlesztők inkább lebontják a régi ipari épületeket ahelyett, hogy hozzáigazítanák azokat új funkciójukhoz.

Fotó: Getty

Nem fenyegetik ingatlanosok

A Lidove Noviny című cseh lap szerint évente mintegy 80 ipari objektum műemléki védettségének törlését kezdezményezik a kulturális minisztériumnál, hogy könnyebben hasznosíthassák azokat üzleti célokra.

Legutóbb az Orco Property Group kérte, hogy vegyék le a kulturális örökség listájáról legalább egy részét azoknak az ipari építményeknek, amelyek a cseh államvasutaktól nemrég megvásárolt Prága-Bubny vasúti pályaudvar területén találhatók. Az ingatlanfejlesztő cég modern lakóparkot szeretne kialakítani az egykori pályaudvar helyén.

A minisztérium szóvivője szerint évente a kérelmek mintegy felének tesznek eleget, mintegy 40 prágai ingatlan védettségét oldják fel. A prágai lapnak szakértők ugyanakkor azt mondták, hogy a lebontott épületek nagyon értékesek, olykor egyedülálló építészeti megoldásokat tartalmaznak, s megérdemelnék a védelmet.

Bár az utóbbi években Csehországban megnőtt az érdeklődés a műemlékjellegű ipari objektumok iránt, a kulturális örökség védelméért felelős illetékesek és a törvényhozók gyakran alábecsülik az ipartörténeti emlékek értékét és engednek az ingatlanfejlesztők nyomásának. Az utóbbiak azzal érvelnek, hogy a gyárépületek meghatározott célra létesültek és nehéz más funkcióra átalakítani azokat - írta a lap.

Prága történelmi óvárosa szerencsére szerepel az UNESCO-féle világörökség-listán és szigorú védelmet élvez. A befektetők így is óriási nyomást fejtenek ki, mert a legértékesebb ingatlanok a fővárosban találhatók. Az óváros védettségéért a külsőbb kerületek fizetnek drága árat: az óváros hozzáférhetetlen műemléképületei helyett a befektetők a kevésbé szem előtt lévő külvárosi ipari emlékeket vásárolják fel és bontják le, pedig ezek testesítik meg a cseh főváros igazi hangulatát.

Az ipari emlékek mindazonáltal nemcsak a külvárosokból vannak eltünedezőben, hanem a történelmi városmagból is. A lap példaként egy Vencel térhez közeli, késő szecessziós stílusban épült nyomdát hoz fel, amelynek csak a homlokzata maradt meg a közelmúltban történt bontás után az Opletova utcában. A tulajdonos szeretné töröltetni az ingatlant a védett örökség listájáról, hogy szabaddá váljon az út az épület teljes lebontása előtt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár