2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átnevezték a nácik Párizsáról szóló kiállítást

2008. április 28. 14:00

A párizsi polgármesteri hivatal a bírálatok hatására megváltoztatta a német megszállás idején készült színes fotókból álló, erősen bírált kiállításának címét.

A városi könyvtárban néhány napja megnyílt kiállítás sokak szerint túlságosan is rózsás képet festett az elnyomott Párizsban folyó életről. Christophe Girard párizsi polgármester-helyettes egyenesen azt helyezte kilátásba, hogy bezáratja André Zucca fényképeinek tárlatát, hacsak a szervezők a kiegyensúlyozottság érdekében nem mutatják be a II. világháborús főváros mindennapjainak kevésbé napos oldalát is.

A hétvégén bejelentett változás értelmében a tárlat címe a továbbiakban Des Parisiens sous l'Occupation - az eredeti címhez képest csak az első szó első betűje változott, Les helyett Des-re. Magyarul ez a határozott névelő törlésével egyenértékű, a továbbiakban nem "a" párizsiakról van szó a megszállás idején, hanem csak "párizsiakról" - egyesekről közülük.

A jövő héten kiegészítő anyaggal bővítik a különben sikeres, eddig mintegy 10 ezer látogatót vonzó kiállítást. Már most feliratban hívják fel a figyelmeztet arra, hogy a fotók készítője, André Zucca nem kapott lencsevégre semmit vagy szinte semmit a párizsiak nagy többsége által megélt kemény valóságból, ezekről a képekről általában kitiltották a szenvedést, a szerencsétlenséget, nincs nyoma a megszállóval szembeni ellenállásnak, az elnyomásnak, a zsidók elleni razziáknak.

Noha a megszállt Párizsban tilos volt fényképezni, André Zucca, akinek fotói a kiállításon láthatók, a Signal című német propagandalap megbízásából dolgozhatott a városban. Képein hölgy sétál az elegáns bevásárló utcában, fiatal pár enyeleg, vidám család lóversenyen izgul - a nyugodt élet jelenetei egy megszállt városban.

A képeken gyéren tűnnek fel német katonák, de a kegyetlen valóság azért - ha ritkán is - beszivárog: zsidók sárga csillaggal a mellükön, egy másik felvételen hivatalos falragaszok azonnali kivégzéssel fenyegetik az ellenállókat és fegyvereseket. A szervezők a történelem sötét időszakából származó értékes, noha elferdített igazságú pillanatfelvételeiből álló anyagot Zucca leszármazottaitól vásárolták.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár