2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás az első világháborús frontok múzsáiról

2008. április 18. 08:00

Múzsákat a frontra címmel nyílt kiállítás az első világháború császári és királyi Sajtóhadiszállásáról a budapesti Közép-európai Kulturális Intézetben.

Jozo Dzambo, a kiállítás bajor kurátora, a müncheni Adalbert Stifter Alapítvány tudományos munkatársa a megnyitón Stifter sorait idézve úgy fogalmazott: `a háború minden dolgok legszomorúbbika, gyalázatos dolog`. Megnyitó beszédében ugyanezt hangsúlyozta Holló József Ferenc altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója is, aki kiemelte: a háború üzlet, de az Ember számára borzalom, szenvedés. Azért kell tudósítani róla, hogy a szörnyűség ne ismétlődhessen meg, hogy a borzalom tanulság legyen mindenki számára.

Vaszary János: Hegyek közt vonuló katonák (Az Uz völgye), 1917

Az első világháború császári és királyi Sajtóhadiszállására behívott újságírók, írók és művészek tevékenységét bemutató kiállítást, amelyet az Adalbert Stifter Alapítvány 2003-ban hozott létre, Közép-Európa számos nagyvárosában láthatta már a közönség. A Közép-európai Kulturális Intézet a világháború befejezésének közelgő 90. évfordulója alkalmából állítja most ki az alapítvány gyűjteményét, amelyet számos magyar vonatkozású anyaggal egészített ki.

A kiállításon 38 fotótáblakép, színes plakát, Mednyánszky László Lövészárokban és Hét katona című rajzai, valamint Elesett katona című olajfestménye, Nagy István pasztellképe, Vaszary János Lótetemek című alkotása, illetve képeslapok, fotók, személyes tárgyak egyedi gyűjteménye látható.

A Sajtóhadiszálláson különböző nemzetiségű művészek dolgoztak, köztük olyan nagyságok, mint Stefan Zweig, Rainer Maria Rilke, Roda Roda, Egon Ervin Kisch, magyar részről többek között Molnár Ferenc, Jászi Oszkár, Vészi Margit, Pór Bertalan, Vaszary János és Mednyánszky László.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár