2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tömegesen mészárolták le az usztasákat

2009. április 5. 13:05 MTI

Második világháborús tömegsírra bukkantak Horvátországban; a Zágráb közeli Harmica település mellett talált hat üreg a feltételezések szerint 4500 ember maradványait rejti - jelentette szombaton a horvát sajtó.

A helyszín Zágrábtól mintegy húsz kilométerre nyugatra van, a szlovén határ közelében. Az áldozatok többségükben a fasiszta usztasa mozgalom katonái voltak, akik a náci Németország oldalán harcoltak. A tömegsírban ott vannak emellett az egykori német hadsereg, a Wehrmacht mintegy ötszáz tisztjének maradványai is. "A Wehrmacht 39. hadosztályának kötelékébe tartoztak. Az egységben horvát katonák szolgáltak, német tisztek parancsnoksága alatt" - mondta el a Jutarnji List című horvát lapnak Ivan Zvonimir Cicak, a Helsinki Emberjogi Bizottság horvát szekciójának munkatársa.

1945 elején a hadosztály Rijeka mellett megadta magát a Tito marsall - a későbbi jugoszláv elnök - által vezetett kommunista partizánhadseregnek. A partizánok azonban kivégezték őket, és holttesteiket Harmica mellett földelték el. Cicak szerint a térségben minden bizonnyal további tömegsírok is vannak, hiszen II. világháború idején Horvátországban több száz ezer szerbet, zsidót és romát gyilkolt le az usztasa rezsim, majd az őket követő szerb uralom is hasonló mészárlásokat követett el.

A horvát sajtó szerint pénteken a magyar határhoz közeli Csáktornyánál (Cakovec) építési munkák közben fedeztek fel egy tömegsírt, benne feltehetően 1500, szintén a német csapatok oldalán harcoló, kivégzett horvát katona maradványaival. Tomislav Karamarko horvát belügyminiszter elmondása szerint Horvátországban mintegy 840, a szomszédos Szlovéniában 600, Bosznia-Hercegovinában pedig további 90 tömegsír lehet.

A közép-szlovéniai Lasko település közelében március elején több száz mumifikálódott holttestre bukkantak egy bányában. Az ottani tömegsírban titóista partizánok által 1945-ben agyonlőtt szlovénok fekszenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár