2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeti próbafeltárások kezdődnek Keszthelyen

2009. április 3. 14:04 MTI

Csaknem két hónapon át tartó régészeti próbafeltárások kezdődnek a már a római korban is lakott Keszthely Fő terén, a mintegy félmilliárd forintból megújuló városközpont átalakítási munkálatait megelőzően - tájékoztatott a város önkormányzata.

A Fő téri beruházás első ütemeként indulnak el a feltárások a napokban a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetésével, hogy kiderüljön, rejlenek-e még eddig nem ismert régészeti emlékek a föld felszíne alatt. A feltárás során a Festetics-szobor két oldalán, a Lackfy lovas szobor mellett, a plébániatemplom bejáratától délre, a Fő téri gyógyszertár előtti útszakaszon a forgalomtól elzárt területen, valamint a Szentháromság szobor mellett ásnak a régészek mintegy három méter mélységig.

A kutatások összesen 400 négyzetméternyi területet érintenek, de a helyszíneken nem egyszerre, hanem ütemezetten zajlik a feltárás, így a munkaterületek lezárása sem egy időben történik. A feltárt leletektől függően körülbelül két hónapig tartanak a munkálatok.

Keszthely város több mint félmilliárd forint uniós támogatást nyert a Fő tér rehabilitációjának megvalósításához. A gépjárműforgalom csillapításával és a gyalogos övezet kiterjesztésével nagyobb zöldfelülettel rendelkező közteret alakítanak ki a város szívében, ami méltó lesz a patinás hangulatú városhoz és a teret övező műemlék épületekhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár