2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veterán repülőgéppel szelték át a sarkvidéket

2008. április 9. 16:00

Szerencsésen elérte az Északi-sarkot az ötvenes években gyártott L-200 Morava típusú légcsavaros kisgépével a cseh North Pole 2008 expedíció kétfős legénysége.

Petr Bold és Richard Santus április 1-jén indult Csehországból. Oslóban szálltak le először, majd továbbrepültek Tromsoe-ba, Norvégia északi csücskébe, onnan pedig a Spitzbergákra. A jeges-tengeri szigetcsoportról indult a `sarkponttámadás` szombaton, délután 1 óra 40 perckor.

Az ezerkilométeres út víz és jéghegyek felett vezet, a csehek ezért vittek magukkal mentőcsónakot kényszerleszállás esetére, és medveölő puskát a jegesmedvék ellen. A kétmotoros veterán repülőgéppel este 7:05-kor értek az Északi-sark fölé. Ott két percet köröztek, majd a sarkponttól 150 kilométerre a hatalmas jéghegyen fekvő orosz Barneo bázisra repültek üzemanyagért. "Járó motorral kellett feltöltenünk a tankot mínusz 25 fokos hidegben és hatalmas szélben, amit a pörgő légcsavarok tovább súlyosbítottak" - mondta a 64 éves Bold.

A bázisról visszarepültek a Spitzbergákra. "Az út 10 óra 40 percig tartott. A gép végig hibátlanul működött" - mondta az egykori autóversenyző. Társával, Richard Santus 34 éves polgári pilótával Longyearbyenben, a szigetcsoport fővárosában készülnek hazafelé, a tervek szerint csütörtökön érkeznek Prágába. A szervezők a légi expedícióval emlékeznek meg a csehszlovákiai polgári repülés indulásának 90. évfordulójáról, és így akarják demonstrálni az ötven éve üzembe állított L-200 Morava megbízhatóságát, hatékonyságát.

A négyszemélyes kisgép először 1957. április 8-án szállt fel a morvaországi Let Kunovice-i repülőgépgyár kifutópályájáról. "Ez a modell messze megelőzte a korát. Tekintélyes mennyiséget, 400 darabot gyártottak belőle és a világ számos országában repültek vele. Egyaránt bevált légitaxiként és futárgépként, és oktatási, illetve mentési célokra is használták" - mondta Santus.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár