2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meteorbecsapódás végzett Szodomával

2008. április 3. 10:00

A kutatók közel 100 éve vitatkoznak azon az igen furcsa agyagtáblácskán, amelyről a legújabb elmélet azt állítja, hogy az egy szemtanú naplója lehet Szodoma és Gomora 5000 évvel ezelőtti pusztulásáról.

A kutatók szerint a táblán látható szimbólumok azt mutatják be, ahogy egy közel két kilométer átmérőjű meteorit csapódott a földbe, és egy közel egymillió négyzetkilométeres területen ölt meg ezreket. Az esemény nagyjából ezer tonna TNT robbanásának felelhetett meg. A pusztításról az Ótestamentum is beszámolt: Isten haragjában pusztította el a városban élő bűnösöket, és onnan csak egyetlen jó ember, Lót menekülhetett el családjával, ám felesége engedve kíváncsiságának megfordult, és ezért kővé változott.

A legújabb elméletet két űrkutató, Alan Bond és Mark Hempsell dolgozták ki, akik az elmúlt nyolc év során minden idejüket erre szánták. A teória a Bolygószféra nevet viselő, 18 centiméter átmérőjű táblácskára épül, amelyet Henry Layard régész Ninive királyi palotájának könyvtárában talált meg. A szakértők szerint a táblán az ókori égbolt képe látható, és ennek alapján rekonstruálták a megfelelő dátumot is: bár a tábla csak egy i.e. 700 körül készített másolat, annak eredetije egy sumér csillagász i.e. 3123. június 29-éről készített feljegyzését tartalmazhatja. A tábla felén a bolygóállás és a felhők állapota látható, míg a másik felén egy, az eget gyorsan átszelő, kőkupa nevet viselő tárgy mozgása követhető végig.

Az elmélet ezután kifejti, hogy a leírás szinte pontosan megfelel egy Aten-típusú aszteroida pályájának, amely a Napot a Földhöz közel haladva kerülte meg. Ennek során azonban keresztezte a Föld útját, és az az osztrák Köfels városához közeli Otz-völgybe csapódott. Ez egy hatalmas robbanást eredményezhetett, amit egy óriás tűzgolyó és földindulás követett. A robbanás egy gombafelhőt is eredményezhetett, amely hatalmas füsttel járt, és akár több száz kilométeres távolságból is látni lehetett. Hempsell szerint a tábla másik fele a robbanás utáni napot mutatja be, és eddig azért nem tudták értelmezni, mert ismerni kell hozzá a megfelelő csillagászati és történeti kontextust.

A geológusok azonban cáfolták az elképzelést: szerintük a térségben az utolsó hasonló földmozgásra 9000 évvel ezelőtt, azaz a táblácska által bemutatott becsapódás előtt közel 4000 évvel kerülhetett sor. Hempsellnek erről is van véleménye: könyve szerint a tudósok tévednek, és csak azért nem lehet a mintákat megfelelően elemezni, mert a becsapódáskor a korábbi korok maradványai is egytől egyig összekeveredtek.

Az akadémikusok a bejelentés után szinte azonnal elhatárolódtak a szenzációhajhász felfedezéstől, mondván nincs semmilyen bizonyíték arra nézve, hogy a sumérok hasonló csillagászati feljegyzéseket készítettek volna, ugyanis a sumér nyelv megfejtése a mai napig tökéletlen, és nagyon sok a hiányzó láncszem. Másrészt igen gyanúsnak tartják, hogy miként inspirálhatta volna egy Ausztria területén létező település - amit egyébként is nonszensznek tartanak - a közel-keleti történetírókat. Harmadrészt egy két kilométeres test becsapódása sokkal nagyobb, globális katasztrófát okozott volna - emelik ki a kutatók.

A tudományos élet más prominens alakjai is elhatárolódtak az elméletet kidolgozóktól, mondván azok munkássága csak Erich von Däniken tevékenységével rokonítható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár