2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mezőgazdasági forradalmat hozott az Özönvíz

2007. november 20. 13:00

A bibliai Özönvíz miatti népvándorlás katalizálhatta az európai mezőgazdaság fejlődését - derül ki a Fekete-tengeri üledékminták legújabb elemzéséből.

A Fekete-tenger térségének egyik legizgalmasabb, korábban is ismert jelensége az i.e. 6300 körül pusztító árvíz, amely radikálisan megemelte a tengerek szintjét. Egy új kutatás szerint a Közel-Kelet partmenti mezőgazdasági területeinek elvesztésével indult meg a neolitikum idején a népvándorlás és az európai expanzió.

A Mediterráneum felé nyíló tengeri kapcsolat kialakulását már korábban is i.e. 7600-5600 közé tették, ám a talajminták radiokarbon vizsgálata és nemrég talált kagylódarabok elemzése arra vezetett, hogy erre valóban a két időpont között kerülhetett sor.

Az elmúlt 100 ezer év legnagyobb (másfél méteres) tengerszint emelkedéséhez a kutatók szerint az észak-amerikai Laurentide jégtakaró elolvadása vezetett (mintegy 8740-8160 éve). Ez okozhatta azt a radikális változást, amely a korábban zárt tengerként ismert Mediterráneumot előbb az atlanti- majd a fekete-tengeri térség felé is megnyitotta. E jelenség állhat a mítikus Özönvíz történeteinek hátterében - olvasható a Quaternary Science Reviews című szakfolyóirat 2007. szeptemberi számában.

Chris Turney, az Exeter Egyetem kutatója szerint az árvíz elől menekülők magukkal vitték a korábban kifejlesztett mezőgazdasági technológiákat, amivel forradalmasították a nyugati térség életét. A kutató szerint a történet nem csekély tanulsággal szolgálhat a jövőre nézve: globális népvándorlás várható, amikor az éghajlatváltozás miatti tengerszint emelkedés nyomán víz alá kerülnek a jelenleg lakott parti területek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár