2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdték a digitalizált náci iratok átadását

2008. március 28. 12:00

Három és félmillió, a második világháború után fogolytáborba került ember adatlapját tartalmazó digitális dokumentummásolat jutott el amerikai, izraeli és lengyel holokausztmúzeumokba.

Schindler listája

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának Nemzetközi Keresőszolgálata (ITS) a hét elején jelentette be, hogy immár a harmadik adatszolgáltatási körben küldték meg a dokumentumokat a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumnak és a varsói Emlékezés Nemzetközi Intézetének. Az anyag továbbítására egy nemzetközi tanácskozás után került sor, amelyre a Bizottság tagországainak képviselői ültek össze március 18-19-én.

A digitalizált kartotékok a németországi Bad Arolsen-i levéltárból származnak. Az ott tárolt anyagok túlnyomó része a koncentrációs táborok irataiból, náci tisztviselők hivatalos levelezéséből, halállistákból, deportálási jegyzőkönyvekből és a kényszermunkával kapcsolatos forrásokból áll, amelyeket a Szövetségesek gyűjtöttek össze. A hatalmas állományban 17,5 millió fogollyal, kényszermunkással és elüldözöttel kapcsolatban van adat.

A digitális adatok átadása egyébként egy hosszabb folyamat része, amelyet tavaly azzal a céllal kezdeményezett a keresőszolgálat, hogy a közvetlen hozzátartozók után végre a többi családtag, barát és kutató számára elérhetővé tegyék ezeket a dokumentumokat, amelyek hatvan évig a titkos archívumban pihentek elzárva a nyilvánosságtól.

Reto Meister, az ITS vezetője szerint rendkívül fontos, hogy a nácizmus áldozatai és környezetük - tekintet nélkül arra, hogy Európában, Izraelben vagy az Egyesült Államokban élnek - végre hozzáférhessenek a mindmáig elzárt anyagokhoz. További két évet vesz majd igénybe az irdatlan tömegű (25 folyókilométernyi, féltucatnyi épületet megtöltő) irathalmaz digitalizálása. Ebből eddig 67 millió dokumentumkópia került át az emlékhelyekre és múzeumokba.

A holokauszttal foglalkozó intézmények azt tervezik, hogy szorosabbra fűzik kapcsolataikat egymással, ily módon erősítve a tapasztalatcserét a rendelkezésre bocsátott dokumentumokról és arról, hogyan tudják ezt a mennyiségű adatot feldolgozni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár