2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Városvédők mentenék a régi postaládákat

2008. március 21. 16:00

Miért kell lecserélni a régi, hagyományos, jól bevált piros postaládákat - amelyek a városkép részei - és felszerelni helyettük új, jellegtelen bádogládákat?

A Podmaniczky Páholyt alapító budapesti civil szervezetek az ellen tiltakoznak, hogy a Magyar Posta Zrt. - `a postaliberalizáció előtt három évvel - lecseréli a főváros és az egész ország míves kivitelű, esztétikai értéket képviselő és kifogástalanul működő jellegzetes postaládáit.` A cserét részben az indokolja, hogy az A4-es borítékok összehajtogatás nélküli befogadására nem alkalmas a régi láda.

Fotó: MTI
Csakhogy amúgy is csökken a levélforgalom, e-mail-eket küldenek manapság az emberek és az A4-es borítékok többségét postán adják fel - mondta az MTI munkatársának Saly Noémi. A másik indok, hogy a mozgásukban korlátozottak nem tudnak hozzáférni a ládákhoz. "Akkor lejjebb kell szerelni a régi postaládákat, nem pedig lecserélni, 1,6 milliárd forintért. És mit kezdenek 13 500 darab lecserélt, régi postaládával?" - kérdezték a városvédők. Azt is bírálták a demonstráción, hogy "az új láda egy lényegesen leegyszerűsített bádogdoboz".

A postaládák ürítése 100 évig egy magyar fejlesztésű módszer szerint történt, méghozzá úgy, hogy a postai küldemények biztonságosan és akadálytalanul, emberi kéz érintése nélkül hulljanak a zsákba. Az új postaládák ürítése a homlokzati lemezen vágott, kulccsal zárható ajtó megnyitásával történik.  A postás a továbbiakban majd kulccsal nyitja ki a levélszekrényt és kézzel szedi ki a leveleket.

A régi postaládák "koszosak, össze vannak firkálgatva és ragasztgatva. Nem lehet kétséges, hogy a lemosatásuk, esetleg újrazománcoztatásuk olcsóbb lehetne, mintha kicserélik mind" - áll a tiltakozók által készített háttéranyagban. Az eseményen megjelent egy mozgássérült hölgy is, aki azt mondta, hogy nem a postaláda formájától függ, hogy tudják-e használni azt, hanem hogy milyen magasra van felerősítve. Akad olyan település, ahol már felszerelték az új ládákat, de ugyanolyan magasra, mint a régieket, tehát ezzel nem nyertek a mozgásukban akadályozottak - hangoztatták a tiltakozók.

Az új ládákat már legyártatták és részben fel is szerelték. A csere 1,6 milliárd forintba kerül. "A jogszabály, amely a postaládákra vonatkozott, megváltozott. Az új jogszabály érvényesítése érdekében a Magyar Posta Zrt.-nek újfajta postaládákat kell felszerelnie. Ezért kellett kiírni közbeszerzési pályázatot az újfajta postaládák legyártatására" - tájékoztatta az MTI-t Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár