2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Tetűírtóval gyilkoltak a szicíliai asszonyok

2008. március 11. 09:00

Férjek és tetvek (Mariti e pidocchi) címmel jelent meg Giovanna Fiume történész kötete a 18. század szicíliai férjgyilkos asszonyairól.

Giovanna Bonanno, az idős özvegy palermói koldusasszony, vagy ahogy a környéken ismerték "az ecetes öregasszony" bájitalt árult mindazon nőtársainak, akik meg akartak szabadulni házasságuk rabigájától.

A folyadék receptjét korábban egy tekintélyes füvesember állította össze - egészen más céllal: tetvek irtására. Az arzénalapú szert Giovanna jövedelemkiegészítésként mint a házasélet gondjaira megoldást kínáló "csodatévő írt" árusította. A helyiek az öregasszony tevékenységét afféle vajákosságként fogták fel, a környező társadalom teljes megértése mellett foglalkozhatott a méregkeveréssel.

A kötet szerzője, a Palermói Egyetem modern történettudományi tanszékének professzora a történelmi tényektől soha el nem térve élvezetes, regényes formában ír a férjgyilkosokról - a korszak társadalmának női szerepeit középpontba állítva. A törvényszéki jegyzőkönyvek segítségével maguk az érintettek is megszólalnak, több mint kétszáz év távolából tárulnak elénk az egyszerű szicíliai nők társadalmi, szexuális problémái.

A tanúvallomásokból és bírósági feljegyzésekből eleven színekkel festett képet kapunk a francia forradalom korszakának szicíliai társadalmáról, a családi viszályokról, szomszédi kapcsolatokról, de a férjgyilkosságok kegyetlenségéről is, amely a családi élet megroppanásából táplálkozott, s amely megdöbbentően hasonlít a mai viszonyokra is.

A korábban a felvilágosodás szelleme által áthatott bíróság megváltozik: csodás arzenálját kínálja a babonaságnak, szemmelverésről beszél, amikor boszorkányság vádjával ítéli kötél általi halálra az öregasszonyt. Magyarországon a 20. században történt hasonló: a nagy port felvert ügy során a Tiszazug falvaiból származó asszonyok mérgezték meg mintegy ötven férfirokonukat légypapírból kiáztatott arzénnal. Többségüket szintén halálra ítélték.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár