2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori térképdarabról vitáznak az olasz történészek

2008. február 25. 09:00

Valódi-e vagy hamisítvány az a térkép-maradvány, amelyet az olaszországi Szent Pál Társaság alapítványa 2006-ban 2,75 millió euróért (729 millió forint) vásárolt meg?

Titokzatos férfifej a papiruszról

Epheszoszi Artemidórosz földrajztudós i.e. 2.-1. században dél-európai utazásai során számos térképet készített, amelyek Geográfiák címen maradtak az utókorra. A vitatott térképtöredék, amely 1990-ben bukkant fel a régiség-piacon, az ibériai félsziget délkeleti részét ábrázolja szöveges magyarázattal. A térképet 2006-ban Torinóban állították ki "A papírusz három élete" címmel, amely a rajta található későbbi rajzokra, feljegyzésekre utal.

Luciano Canfora, a bari egyetem filológusa azonban egy hellenistákból álló csoporttal együtt mindezt hamisnak tartja. A professzor a térkép alapos áttanulmányozása során felfedezte, hogy a szöveget rajta nem az akkori klasszikus nyelven írták, tehát nem származhat a görög tudós geográfiai munkáiból.

Kétségessé teszi eredetiségét az is, hogy Obleviónként szerepel rajta az a folyó, amelyet annak idején Beliónnak neveztek, így szerepel más klasszikusok műveiben is. Canfora szerint minden arra enged következtetni, hogy a térkép Konsztantinusz Szimonidisz, egy 19. századi ismert nagy hamisító keze munkája.

Szimonidisz évekig tanult ógörögöt az Athosz-hegy kolostoraiban, majd megjelent több európai város egyetemein és hamisítványaival, amelyek még Máté Evangéliumára is kiterjedtek, rendre becsapta a tanárokat. Canfora nem tartja kizártnak, hogy a térkép-töredék egyike azoknak a tekercseknek, amelyek eltűntek Joseph Mayer hamisítvány-gyűjteményéből és sohasem kerültek elő.

A térképet valódinak tartók szerint mindez abszurd feltételezés csupán, így az Artemidóroszi Papíruszt március 12-től nyugodt szívvel állítják ki Berlinben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár