Hitler elfeledett szövetségesei

Rekonstruálják az ősi trák várost

2008. február 21. 13:00

Rekonstruálják Bulgáriában az ősi trák várost, Szevtopoliszt, amelynek maradványai jelenleg egy víztározó fenekén nyugszanak.

A várost III. Szevt trák uralkodó alapította i.e. 3. század végén - 4. század elején a Tundzsa-folyó, ókori nevén Tonzus egyik kanyarulatában. Ennek folytán a település kiváló természetes védelemmel rendelkezett dél-nyugati, déli és a keleti oldalról. Ez az első, s egyben az egyetlen ismert városszerű trák település.

A tervek impozánsra sikeredtek

Az ókori településre Kazanlak várostól 7 kilométerre nyugatra bukkantak még az 1948-1954 közötti régészeti feltárások során, amikor egy épülő gát miatt folytattak kutatásokat. A fallal körülvett település egy ötszögletű erődítmény volt. Az uralkodói rezidencia az erődítmény észak-keleti csücskébe került.

A lakóudvarban fellelt görög nyelvű felirat tanúsága szerint a települést az alapító nyomán Szevtopolisznak nevezték. III. Szevt volt egyébként az első trák uralkodó, aki pénzt veretett: Szevtopoliszban mintegy 2000 pénzérmére bukkantak, közülük 800 darab az ő korából származik, s hét típusra osztható fel: a legutolsón az uralkodó portréja is látható.

A feltárások során napvilágra került az ősi nekropolisz, számos helyben készült és importált agyagedény, arany ékszerek, vascikkek, s temetési virágfüzérek.

Amikor a gát megépült, Szevtopolisz "elsüllyedt", a víztározó fenekére került, s csak most, fél évszázad múltán vetődött fel az ötlet, hogy rekonstruálják. Ehhez le kellene csapolni a víztározót, míg megépülnek a "városfalak", amelyek magasabbak lennének, mint a gát. Az ősi trák város megmentésével előálló szervezet, a "Megőrizni Bulgária értékeit" elnevezésű szövetség szerint Szevtopolisz a térség idegenforgalmi nevezetessége lenne, ahová a turistákat csónakokon szállítanák majd.

(Múlt-kor/MTI)
Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!