2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orfeusz temploma öregebb lehet a piramisoknál

2007. október 1. 11:00

Egyenesen szenzációs eredmény született a Szófiától 250 kilométerre délkeletre fekvő Kardzsali városának közelében a mítikus görög énekes, Orfeusz szentélyénél folyó ásatások során.

Első ízben sikerült ugyanis bizonyítékokat találni annak az évek óta gyanított feltevésnek a helytállóságára, hogy az egykori Thrákiában épült templom öregebb az egyiptomi piramisoknál. `Hatezer évvel ezelőtt szentély létesült ezen a helyen` - jelentette ki Nyikolaj Ovcsarov régészprofesszor.

A Tatul bolgár falú mellett végzett ásatások során az Ovcsarov vezette régészcsoport a rézkorszakból (i.e. 4300-2200) fennmaradt rétegre bukkant, amelyben sikerült épületmaradványokat és kulturális tárgyakat is feltárniuk. A professzor szerint szarvasokat és vaddisznókat áldoztak fel azon a helyen és mintegy 30 áldozati oltár maradt fenn, amelyeken megjósolták a jövendőt. Ovcsarov szerint az i.e. 2. évezredben a mondabeli énekest, Orfeuszt is tisztelték abban a szentélyben.

Egy helyi idegenvezető szerint a szentélyt az ősidőkben a sziklák között állították fel a szabadban és csak a bronzkorszakban faragták valamilyen alakúra a hatalmas köveket, amelyek azután piramis alakot nyertek, de nem hegyezték ki őket. Odabenn hatalmas sír található, feltételezések szerint a mítikus dalnok jelképes sírja.

"Orfeusz sírjától" nyolc kőlépcső vezet a templomhoz, amelynek oltárát sziklák fogják körül. A hat méter magas, majdnem négyzetalakú templom óriási kövekből épült. A Tatul mellett emelkedő egész "szent hegyet" kőfal védelmezi. ennek A szent hely kultikus használata egészen az i.sz. ötödik századik tartott, amikor a trákok felvették a keresztény vallást.

(Múlt-kor/MTI/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár