2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatot kérnek a brit ideggázkísérletek áldozataitól

2008. január 24. 12:00

A brit Védelmi Minisztérium hivatalosan is bocsánatot kér a korábban szigorúan titkosan végzett Porton Down ideggázkísérletek áldozataitól.

A bejelentés szerint összesen hárommillió fontot osztanak szét a 360 veterán között, akik azt állítják, hogy becsapták őket, és emberi kísérleti nyulakat csináltak belőlük. Szerintük csak egyszerű gyógyszer kísérletekre hívták őket a Sailysburyben található kísérleti központba. Később azonban kiderült, hogy ideggázokat és halluconigén szereket teszteltek rajtuk, amelyek memóriavesztést és depressziót okoztak.

Porton Downban az 1950-60-as években folytatott kísérletekben több száz ember vett részt. A veteránok elmondása szerint a szigorúan titkos tesztekben többek közt a szaringáz hatását tesztelték rajtuk, amely 1995-ben vált hírhedtté, amikor a tokiói metróban egy vallási csoport merénylete 12 ember halálát okozta.

A teszteket később James Bridges professzor tanulmánya tette közismertté, amelynek során a kutató összevetette az orvosi és katonai kartonokat, majd a genetikai, életmódbeli és környezeti tényezőket is megvizsgálta, hogy minden részletre kiterjedően és objektíven felfedje a veteránok egészségügyi problémáinak okait.

Az eredmény sokkoló volt: a korábbi kormányzati tanulmányoknak élesen ellentmondó kutatás egyértelműen kimutatta, hogy "több, mint valószínű", hogy a katonai bázison folytatott kísérletek a felelősek a megbetegedésekért. A cikkből az is kiderült, hogy a tesztalanyok közül legalább 12-en lettek öngyilkosok azért, mert az ideggáz utóhatásaként fellépő masszív depressziót nem tudták elviselni.

A Védelmi Minisztérium szóvivője a bejelentés kapcsán elismerte, hogy még folynak az egyeztetések, így az ügy részletei addig nem nyilvánosak, amíg akár egy jogi eljárás is folyik az ügyben. A BBC News bejelentése szerint az egykori veteránok 90 százaléka elégedett az alkuval, amely fejenként 8300 fonthoz juttatja őket, ahogy végre a hivatalos bocsánatkérést is megkaphatják.

Egyeseket közülük azonban feldühített, hogy a minisztérium kikötötte: addig nem fizetnek senkinek, amíg nem egyeztek meg mindenkivel. A minisztérium szóvivője cáfolta ezt az érvelést, és szerinte mind a kárpótlás mind pedig a nyilvános parlamenti bocsánatkérés előkészítése folyamatban van.

Az ügy nem előzmény nélküli: nemrég számoltunk be arról, hogy az angol Állami Levéltárban a titkosítás alól feloldott dokumentumokból egy meglepő fegyverkísérlet történetére derült fény: az 1930-40-es években a brit kutatók indiai katonákon tesztelték a mustárgáz élettani hatásait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár