2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen film és szoboravatás Babits emlékére

2008. november 27. 14:48 MTI

Megújult, interaktív kiállítással várja a látogatókat a költő születésének 125. évfordulója alkalmából szerdától a szekszárdi Babits Mihály Emlékház, ahol egy eddig ismeretlen, 1936-ban készült amatőr filmet is láthat Babitsról és családjáról a közönség. A költő születésnapján posztumusz díszpolgári címet kapott szülővárosától, Szekszárdtól. Ezzel párhuzamosan felavatták Esztergomban Babits Mihály újraöntött mellszobrát, és átadták a költő előhegyi villáját, melyet a nagyközönség előtt tavasszal nyitnak meg.

Az évfordulóra felújított irodalmi múzeum avatásán Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő személyes emlékeit idézte fel. Mint mondta, 12 éves korától Babits Mihály szellemének és erkölcsi szigorának mágneses terében élt. Babits költészete és összművészete iránytűt jelentett számára - hangsúlyozta költői sodrású beszédében Juhász Ferenc.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára emlékeztetett arra, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum idén hároméves programot indított az irodalmi emlékházak helyzetének javítására. A hatvan magyar emlékház közül 2008-ban tizenhét újult meg. A Babits-emlékházra a kulturális tárca Alfa programjának, a megyei és a városi önkormányzat hozzájárulásának köszönhetően húszmillió forintot fordítottak.

Lovas Csilla, az emlékház vezetője elmondta: a költő szülőházából 1983-ban kialakított múzeum első szintje csaknem változatlanul őrzi a 19. század hangulatát. Az emeleten új kiállítást hoztak létre, amely új tárgyakkal, fotókkal, információval, modern technikával Babits életét, szekszárdi kötődéseit mutatja be a Halálfiai című, önéletrajzi regényéhez kapcsolódva. A látogatók vetített képeken láthatnak családi fotókat, és verseket is hallgathatnak.

Új az emlékház múzeumpedagógiai foglalkoztatója, ahol egy-egy versmotívum valódi tárgyi emlékeivel ismerkedhet meg a közönség. Itt nézhetik meg az érdeklődők azt az 1936-ból származó, eddig ismeretlen amatőr filmet, amelyen a költő, felesége, Török Sophie és leányuk, Babits Ildikó látható. Babits születésének 125. évfordulóján a város közgyűlése a költőnek posztumusz díszpolgári címet adományozott, amelyet unokaöccse, Babits István vett át Horváth Istvántól.

Babits Mihály még 1983-ban felállított mellszobrát tavaly januárban lopták el Esztergomból. Az alkotás újraöntésére az Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért elnevezésű civil szervezet és az Esztergomi Művészek Céhe másfél év alatt 2,4 millió forintot gyűjtött össze. Az ellopott szobrot Borbás Tibor készítette, az újjáöntött műalkotást fia, Borbás Márton, aki a szobor fejrészének fennmaradt gipszlenyomata alapján dolgozhatott. Az alkotás ideiglenesen a Széchenyi téren kapott helyet, a szobrot később a Babits-villához vezető Siszler úton helyezik el, az ottani építkezések befejezése után.

A költő felújított előhegyi villáját születésének 125. évfordulójára csak a szakmai közönség előtt nyitották meg. A látogatók tavasztól tekinthetik meg többek között azt nevezetes autogramfalat, melyen Radnóti, Illyés, Karinthy és Szabó Lőrinc aláírása is felfedezhető. Az épület teljes rekonstrukciójára a Balassa Múzeum pályázaton nyert tízmillió forintot, a felújítást Esztergom önkormányzata további 12 millió forinttal támogatta.

A Babits-év programsorozatát december 9-én ünnepi üléssel zárják az egykori bencés gimnázium dísztermében, ahol 1938-ban Babits Mihály megtartotta Balassa Bálintról szóló székfoglalóját. A 70 évvel ezelőtti eseményre emlékezve márványtáblát avatnak az iskolában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár