2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ünnepi könyvajánló, avagy mi kerül a Múlt-kor karácsonyfája alá

2007. december 19. 13:00

Ügynökök, politikusok és gyilkosok

 
Az első miniszterelnök emlékezete

Az idei évben emlékeztünk Batthyány Lajos születésének 200. évfordulójára. Ennek alkalmából látott napvilágot Molnár András kötete, amely a szerző másfél évtizedes kutatásaira épülve mutatja be a főrend reformkori tevékenységét, és rajzolja meg Batthyány Lajos pályáját születésétől a miniszteri bársonyszékig. A könyv egyszerre politikai életrajz és forrásgyűjtemény: a politikus tevékenysége mellett közzéteszi valamennyi eddig ismertté vált reformkori levelét, írását és beszédét is.

Kinek ajánljuk: A reformkori politikus pályája a mai napig például szolgálhat minden politikusi ambíciót dédelgető olvasónknak. Az eredeti levelekből az is kiderül, hogy mit írt Batthyány Lajos anyjának első parlamenti napjai után.

Molnár András: Viam meam persequor. Bp., 2007. Osiris Kiadó. 774. o.
 
Az áruló apostol

A tavalyi év egyik legnagyobb szenzációja volt, amikor bejelentették Júdás evangéliumának megtalálását. Bár a szöveg fordítását egy kutató nemrég elhamarkodottnak és hibásnak találta, az érdeklő olvasók most végre magyarul is elolvashatják, hogy miről szólt Jézus ügynökének naplója, azaz miként emlékeztek a biblikus történetre az áruló evangéliumában.

Kinek ajánljuk: Bár inkább húsvéti ajándék lehet, a szakralitás és a történelmi rejtélyek kedvelőit minden bizonnyal leköti majd, ahogy azok sem búsulhatnak, akik szeretnének többet tudni a kanonizált Bibliában leírtaknál.

Bart D. Ehrman: Iskarióti Júdás elveszett evangéliuma. Ford.: Kmilcsik Ágnes. H.n., 2007. Gold Book. 250 o. 2499 Ft.

 
Félszáz éves nézetkülönbségek

Az 1956-os Intézet idén ősszel jelentkezett legújabb tanulmánykötetével, amelyben a tavalyi emlékév összegzéseként a forradalommal kapcsolatos legújabb tanulmányok kaptak helyet. A könyvben főként máshol megjelent tanulmányokat gyűjtöttek össze, ám van egy első megjelenés is: Rainer M. János az 1956 előtti állami erőszakról és ellenállásról ír. Nem elhanyagolható Gyáni Gábor fogalmi kalauza 56-hoz, vagy éppen Standeisky Éva írása a forradalmi érzelem és értelem kapcsolatáról.

Kinek ajánljuk: A közelmúlt és a magyar történelme iránt érdeklődő olvasóinknak, akik szeretnek naprakészek lenni, és megismerni a legújabb kutatási eredményeket.

Ezerkilencszázötvenhat az újabb történeti irodalomban. Szerk.: Gyáni Gábor-Rainer M. János. Bp., 2007. 1956-os Intézet. 418 o. 5990 Ft.

 
Nagyszájú politikusok nyomában

A nagysikerű, tavaly karácsonyra megjelent 20. század legnagyobb beszédei után az Agavé Kiadó nagy fába vágta a fejszéjét: az idei válogatásban a magyar történelemre koncentráltak, és vettek górcső alá 131 híres szónoklatot a Gotterhalte-ügytől egészen Esterházy Péter frankfurti könyvvásáron mondott beszédéig. A mocskosan felemelő beszédeket lerövidítették, és értő gondozás során tartalmas bevezetőkkel látták el; az olvasást könnyen követhető átírás segíti.

Kinek ajánljuk: Leendő és gyakorló politikusoknak, despota családfőknek és uralkodni vágyó feleségeknek, akik szeretnék megtanulni, hogy professzionálisan milyen szinteken űzhető a verbális agresszió.

A XX. század magyar beszédei. Szerk.: Vajda Barnabás. Bp., 2007. Agavé Könyvek. 433 o. 3280 Ft.

 
Gyilkosság a török alvilágban
1591 telén rejtélyes gyilkosság történik Isztambulban, egy miniatúrafestő szerelemtől hajtva ered a titokzatos eset nyomába. A könyv a 2006-os irodalmi Nobel-díjat elnyert író, Orhan Pamuk munkája, aki a mágikus realizmus egyik legnagyobb mestereként varázsol el és vezet be a kora újkori mindennapokba. A Nevem Piros a kortárs szépirodalom egyik legszebb darabja, az Ulpius ház nagyon komoly hiányosságot orvosolt a magyar nyelvű kiadással.

Kinek ajánljuk: Mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak, a szépirodalmi munka játszva tanítja meg a történelmet.

Orhan Pamuk: A nevem Piros. Ford.: Tasnádi Edit. Bp., 2007. Ulpius ház. 604 o. 3999 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár