2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

III. Napóleonért kampányolnak a franciák

2007. december 13. 16:00

Franciaország szeretné visszakapni Angliától az egykori uralkodó és az ország első köztársasági elnöke, III. Napóleon maradványait, hogy azokat végre hazai földben temethessék el.

Az egykori uralkodó maradványai az elmúlt 120 évben egy angol apátságban nyugodtak. Most viszont a száműzetésben meghalt császár egy francia minisztériumi delegáció kérésének középpontjába került, akik szeretnék őt hazai földben tudni. Christian Estrosi tengerentúli területekért felelős francia miniszter szerint "egy világos üzenetet szeretnék küldeni a briteknek, amelyben megköszönjük a száműzött császári párért tett érdemeket, de egyben arra is emlékeztetjük őket, hogy ők a franciákhoz tartoznak".

Estrosi kérése azonban egyelőre süket fülekre talált: a hampshire-i Szent Mihály apátságban eltemetett uralkodót ugyanis a helyi szerzetesek nem hajlandóak átadni, mondván a franciák kitaszították az uralkodót és a mai napig szembeszállnak annak örökségével. Cuthbert Brogan apát nyilatkozatában kiemelte, hogy amíg az angolok gyakran felkeresik a sírt, a franciák közül soha senki nem megy az apátságba, hogy az utolsó császárra emlékezzen.

Éppen ezért reménykedik benne, hogy a francia miniszter bocsánatot kérni megy el hozzájuk. Azt azonban felháborítónak tartja, hogy Estrosi csupán 10 percet töltene náluk, amely a 120 évvel szemben "szinte semminek" tekinthető.

A kalandos életű császár az 1870-ben kirobbant francia-porosz háború során veszítette el hatalmát: a trónfosztás és a harmadik köztársaság kikiáltása után a németek szabadon engedték Napóleont, aki Angliába költözött. Műszaki és szociális kérdésekkel foglalkozott, írásaiban politikáját védelmezte, és még az is megfordult a fejében, hogy ismét partra száll Franciaországban, hogy visszaszerezze a hatalmat. Az ő érdeme volt a francia főváros mai formájának megteremtése.

A franciák a tervek szerint III. Napóleont nagybátyja mellé, az Invalidusoknál temetnék el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár