2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dél-Korea bocsánatot kér az egykori ellenzéki vezető hazarablásáért

2007. október 27. 14:30

Dél-Korea bocsánatot kér Japántól amiatt, hogy 1973-ban ügynököket küldött Tokióba, akik elrabolták a japán fővárosba menekült Kim De Dzsung dél-koreai ellenzéki vezetőt.

Szöul ezzel első ízben ismerte volna el, hogy köze volt az emberrabláshoz, jóllehet sok dél-koreai eddig is úgy hitte, hogy a bűncselekmény mögött a korábbi diktatórikus rezsim állt.

A dél-koreai titkosszolgálat (NIS) szerdán ismerte be, hogy elődjének (KCIA) ügynökei rabolták el 1973-ban Tokióban Kim De Dzsungot, Pak Csong Hi katonai diktátor fő politikai ellenfelét. Kim az 1971-es elnökválasztáson csekély különbséggel maradt alul Pakkal szemben, majd Tokióba menekült, miután a dél-koreai diktátor bevezette a statáriumot.

A dél-koreai ügynökök egy tokiói hotelből rabolták el, és azt tervezték, hogy megölik, de az amerikaiak az utolsó pillanatban kimentették őt az emberrablók fogságából. Ezután visszavitték Dél-Koreába, ahol házi őrizetbe került.

Kimet 1997-ben választották elnökké. Ő volt az első dél-koreai ellenzéki vezető, aki hatalomra került. 2000-ben kapta meg a Nobel-békedíjat a demokrácia és az emberi jogok melletti elkötelezettségéért, főként pedig az Észak-Koreával való megbékélés érdekében tett erőfeszítéseiért.

Fukuda Jaszuo japán miniszterelnök indulatosan reagált a NIS szerdai beismerésére, mondván, hogy megsértették a szigetország integritását. A dél-koreai lap szerint Dél-Korea tokiói nagykövete a következő napokban találkozik Komura Maszuhiko japán külügyminiszterrel, és sajnálatát fogja kifejezni a történtek miatt. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár