2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kultúrházak és templomok a Kulturális Örökség Napjain

2007. szeptember 13. 15:00

A Kulturális Örökség Napjai keretében szombaton és vasárnap 260 magyarországi településen mintegy 650 helyszínen rendeznek programokat.

A szeptember 15-én és 16-án rendezendő országos fesztivál keretében olyan épületek kapui nyílnak meg a közönség előtt, amelyek egyébként egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan látogathatók. Az eseménysorozat részét képezi idén a Nyitott templomok éjszakája, amelynek keretében 38 templom várja az érdeklődőket, valamint a Kultúrházak éjjel-nappal című program, amelyhez 104 település művelődési központja csatlakozott.

Az idén a Haza és haladás címet viselő programsorozat középpontjában a reformkor és a klasszicizmus építészete áll. Az érdeklődők vezetéses sétákon, koncerteken, beszélgetéseken és vetélkedőkön vehetnek részt. A Kulturális Örökség Napjainak eseményeit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) koordinálja.

Mezős Tamás, a KÖH elnöke elmondta: a klasszicizmus a "szívének talán legkedvesebb építészettörténeti korszak", amikor a barokk kortól a századfordulóig olyan kiemelkedő alkotások születtek, amelyeket kevéssé ismernek az emberek. Hozzátette: Magyarország első miniszterelnöke, Batthyány Lajos születésének 200. évfordulója is indokolja a reformkor építészetének középpontba állítását.

Szintén évfordulóhoz kapcsolható a Nyitott templomok éjszakája: Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából "lehet elgondolkodni az egyik legfontosabb magyar királykisasszony" tettein az ő kultuszát ápoló templomokban is - hangoztatta a KÖH-elnök. A nemzetközi keresztény program, az evangéliumot közvetítő Városmisszió papi felelőse, Blanckenstein Miklós elmondta: a Nyitott templomok éjszakája program célja, hogy funkciójában mutassa be az épületeket.

Gábor Klára, a Kulturális Központok Országos Szövetségének elnökségi tagja a Kultúrházak éjjel-nappal című akció fő céljának azt nevezte, hogy éreztessék a látogatókkal: ez az intézményhálózat létezik, és elviszi a kultúrát a legkisebb falvakba is. A programsorozat keretében koncertek, filmvetítések, éjszakai helytörténeti vetélkedők várják az érdeklődőket - tette hozzá.

A fesztiválhoz idén két színház csatlakozik: a Vígszínház és a Magyar Színház is nyílt nap keretében várja a látogatókat a próbákra és a kulisszák mögé szervezett bejárásokra.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár