2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Világháborús repülőroncsot találtak Újszászon

2007. szeptember 10. 09:00

Egy 1944 novemberi légicsatában lelőtt La-5F szovjet harci repülőgép roncsait tárták fel Újszász mellett a Magyar Roncskutató Egyesület és a katasztrófavédelem munkatársai.

A felszínre került gépmaradványokat a szolnoki Katonai Repülési Múzeumban tartott sajtótájékoztatón mutatták be. Míg általában a repülőgéproncsokért legfeljebb 4 méterig kell leásni a földben, most a kutatóknak egy méterrel mélyebbre kellett ásniuk - mondta el a Katonai Repülő Múzeum vezetője.

Forrás: Jetfly
Nagy András nyugalmazott őrnagy tájékoztatása szerint a repülőnek mintegy 15 százalékát sikerült a Tisza árteréből kiemelni. A gép motorjára rábukkantak, más nagyobb darabokra azonban nem, mert ennek a típusnak gépteste - az egykori NDK-ban gyártott Trabantokéhoz hasonlóan - fűrészpor és műgyanta keverékéből készült, ami az elmúlt évtizedek során a nedves közegben elrothadt.

Magó Károly főtörzsőrmester, a kutatócsapat vezetője arról beszélt, hogy ilyen típusú harci repülőgép roncsa még nem került elő a földből. Tájékoztatása szerint a II. világháború alatt mintegy négyezer gép zuhant le Magyarországon, ezek között 150 volt La-5F típusú.

A kutatók kiderítették, hogy a gépet 1944. november 16-án Újszász térségében a német légierő egyik kiváló pilótája, a 395 bevetésen 84 légi győzelmet arató Heinz Ewald főhadnagy lőtte le. A találatot  kapott, égő repülőből a pilóta kiugrott, de miután nagyon földközelben volt, nem nyílt ki az ejtőernyője, életét  vesztette.

Az esetnek szemtanúja volt az akkor nyolcéves Bábosik László, a roncs helyszínét is az ő útmutatása alapján találták meg. A közel 63 éve lelőtt gép szárnyának egy darabját a szemtanú családja tanyájuk udvarán őrizte.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár