2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Repülőgéproncsot emeltek ki Abony mellett

2005. október 28. 13:00

A második világháborúban Abony mellett lezuhant Me 109 G típusú repülőgép kiemelése csütörtökön befejeződött.

`A lelőtt repülőgép becsapódása után a gépből kiesett pilóta holttestét a közeli tanya lakója temette el a szerencsétlenség helyszíne mellett, ezért a megtalált roncs tíz méteres körzetében markológéppel keressük a sírt, fél méter vastagságban átkutatva a földet` - tájékoztatott a helyszínen Magó Károly főtörzsőrmester, a repülőgép kiemelésének szakmai vezetője.

Bejczy József százados, a Puma vadászezred 10l/3-as századának parancsnoka 1944. november 4-én, az orosz légvédelmi erő találata miatt hajtott végre kényszerleszállást Abonytól hat kilométerre a front mögött. A pilóta a leszálláskor életét vesztette. Sírját a szovjet megszállás, valamint a háború utáni események miatt 1948-ban beszántották, repülőgépének maradványait betemették.

A gép és a pilóta után 1988-ban kezdődött a térségben először kutatás, amit a százados egykori bajtársa, Tobak Tibor segített. Ő volt a százados kísérője, mikor azt lelőtték. Az évek során végzett folyamatos kutatások ellenére a helyszínen semmilyen bizonyítékot nem találtak. Idén nyáron korabeli térképek alapján, valamint GPS-mérések felhasználásával megállapították a roncs melletti egykori tanya helyzetét. A még élő szemtanúkat felkutatták, segítségükkel - és fémkeresővel - megállapították a roncs pontos helyét, így találták meg 3,7 méter mélyen a föld alatt a repülőgépet.

A repülőgéproncsokat - motor, légcsavartollak, törzs és szárnydarabok - már feltárták, a roncsból gépágyú és géppuska lőszerek kerültek elő, amelyeket az MH 1. Hadihajós és tűzszerész ezred munkatársai mentesítettek. A repülőgéproncs kiemelését a MH. 86. Helikopter Ezred szervezte. Az ezred biztosította a logisztikai hátteret, a munkagépet is. A leleteket a Szolnoki Repülőmúzeumba szállítják, ahol a konzerválási munkálatok után valószínű már télen megtekinthető lesz.

A 28 évesen lelőtt pilóta földi maradványainak keresését október 27-28-án tovább folytatják. Az exhumáláshoz Dinnyés István régész, a ceglédi Megyei Múzeum munkatársa nyújt segítséget.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár