2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyiptomban fedezték fel a legrégibb lábnyomot

2007. augusztus 22. 13:00

Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője hétfőn számolt be arról, hogy az ország nyugati részén megtalálták a világ legrégibb emberi lábnyomát.

Hawass szerint a lábnyom kétmillió éves lehet, és "ez lehet Egyiptom történetének egyik legfontosabb felfedezése". A régészek az iszapba nyomódott, majd később megkövesedett lábnyomot akkor találták meg, amikor a Siva oázis mellett folytattak kutatásokat. A tudósok most a lábnyom mellett talált növényi maradványokon radiokarbon vizsgálatot végeznek, hogy meghatározzák a lenyomat pontos korát is.

A Régiségek Főtanácsának prehistorikus részlegét vezető Khaled Saad szerint az is lehetséges, hogy a lábnyom a hárommillió éves Lucynél is idősebb. Szerinte Egyiptom történetében a felfedezés azért bírhat egyedülálló jelentőséggel, mert az országban általában a fáraók korából találnak leleteket. Az egyiptomi emberi jelenlét legkorábbi nyoma Saad elmondása szerint eddig egy 200 ezer éves lelet volt.

Korábban több helyről számoltunk be ős- és ókori lábnyomokról. Az egyiket Szombathelyen találták meg, ahol a habarcsréteg egy helyen megőrizte a római kori csatornaépítő munkás lábnyomait, amelyet sikerült rögzíteni. Ausztrália nyugati részén, Új-Dél-Wales államban átlagban húszezer éves emberi lábnyomokat találtak, míg brit tudósok 40 ezer évesre becsült emberi lábnyomokat találtak Mexikóban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár