A vörösterror 133 napja

Életmű-kiállítás a pop-art atyjáról

2007. augusztus 6. 17:00

Minden idők legnagyobb skóciai Andy Warhol-kiállítása nyílik meg szombaton Edinburghban a Skót Nemzeti Galériában, a pop-art atyja halálának 20. évfordulója alkalmából.

A cseh származású amerikai művész stílusához méltóan a galéria oszlopait beborították Warhol híres Campbell leveskonzerv-képeivel. A tárlat átfogja Warhol teljes életművét az 1950-es évektől egészen 1986-ig, festményeiből, szobraiból, rajzaiból, kollázsaiból, filmjeiből és fotóiból válogat - írta a BBC News oldala.

Lesznek különlegességek is: eddig soha nem látott korai rajzai, valamint "időkapszulái", amelyeket most mutatnak be először Európában. Ezekbe rejtette el Warhol "örök időkre tanulságul" levelezésének nagy részét, valamint a róla szóló, vagy más, neki tetsző újságcikkeket. Láthatók lesznek híres szitanyomait Marilyn Monroe-ról, Elvis Presley-ről, Liz Taylorról és Jackie Kennedyről is.

Az anyag nagy része a pittsburghi Andy Warhol Múzeumból származik, de brit és európai magángyűjtemények is hozzájárultak a kiállításhoz. Az esemény Skócia történetének legnagyobb, a modern művészettel kapcsolatos szponzori mozgósítását váltotta ki, amelybe beszállt első ízben a skót nemzeti bank is, hogy ezzel elindítsa totalART programját.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!