2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újratemették a legendás bolgár cár maradványait

2007. április 24. 12:00

800 év után másodszor is eltemették Kalojan cárt, akinek maradványai állami tiszteletadás mellett kerültek Velikovo Tarnovo múzeumának kriptájába.

A cár pecsétgyűrűje

A cár sírját 1972-ben tárta fel Valo Valov régész, a maradványokat azóta a múzeumban tartották. A szertartást állami temetésnek megfelelő külsőségek között bonyolították le a múlt héten, és azon Georgi Parvanov bolgár elnök és a kulturális miniszter is részt vettek. A ceremóniára az egykori főváros, Velikovo Tarnovo történeti múzeumának kriptájában került sor, a maradványokat a Molekuláris Biológiai és Kísérleti Morfológiai Intézet vezetője, Jordan Jordanov professzor helyezte a koporsóba.

A szertartáson a tarnovói metropolita, Grigorij püspök a sírt szenteltvízzel áldotta meg, egy bolgár szent ikonját tette a csontok mellé, és egy marék, az eredeti temetőből származó földet szórt rájuk. A csontokat gyolcsba tekerték, és egy különleges, rozsdamentes acélkoporsóba helyezték a cár személyes címerpajzsável együtt, amelyet szintén az eredeti sírban találtak. Azon egy apró változtatást is eszközöltek: a cár születése és halála éve mellett 2007-et, az újratemetés évét is feltüntették.

Miután a második bolgár cárság uralkodóit, Péter és Aszent bizánci bérgyilkosok eltették láb alól, 1197-ben a legfiatalabb fivér, Kalojan került a trónra. Az ő évtizede volt a bolgár cárság felemelkedésének viharos időszaka: országának nemzetközi elismertetését a Bizánccal folytatott szakadatlan harcával és a pápa támogatásával vívta ki. Négy évig tartó tárgyalás után elismerte a pápa egyházfőségét, ezért III. Ince legátusa az addigi tirnovói érseket kinevezte Bulgária prímásának, aki a következő napon cárrá koronázta Kalojant.

Miután a keresztesek megalapították a Latin Császárságot, folyamatos harcokba kezdtek a balkáni térség tulajdonáért, ami összeütközésekhez vezetett a bolgárokkal is. 1205. április 15-én Drinápolynál Kalojan döntő győzelmet aratott a keresztesek felett, és a negyedik hadjárat egyik vezére, Balduin is a fogságába esett, aki Kalojan egyik erődjében élt haláláig. A cár tovább háborúzott a nyugatiak ellen, míg végül Thesszaloniki falai alatt saját hadvezére, Manaster ölette meg 1207. októberében. Kalojan a mai napig a bolgár mondák egyik központi alakja, míg a görög történetírók "kutya Jánosnak" nevezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár