2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

DNS-analízissel vizsgálják a cseh uralkodókat

2007. július 5. 11:00

A cseh kutatók a legmodernebb eszközök használatával, egy egyedülálló tudományos kutatás keretében szeretnének fényt deríteni a prágai kastélyban talált ezeréves csontvázak kilétére.

A teszteket 19 olyan maradványon fogják elvégezni, amelyeket korábban a prágai kastély alatt három különböző helyen találtak. A Hradzin történeti gyűjteményének kurátora, Milena Bravermanova szerint a sírban találtak kilétét korábban minden rendelkezésre álló régészeti letettel és erőforrással megpróbálták meghatározni, ám mindez sikertelennek bizonyult. Szerinte `az új vizsgálat végre kitölti a történelmi tudásunkban tátongó réseket`.

A szakértők szerint a sírokban a Premysl család tagjainak maradványai voltak. Daniel Vanek, a korábban a boszniai népirtás áldozatainak azonosítását végző kutató szerint a projekt egyedülálló, mert hasonló nagyszabású DNS-analízist még sehol nem végeztek a világon. A kutatók a prágai csontvázak vizsgálatával párhuzamosan 50-70 tesztet az egykori kastély körül talált maradványokon is elvégeznek majd.

Az egyik legnagyobb rejtély a Harcos nevet viselő csontvázhoz kapcsolódik, akit kardjával és teljes páncélzatban temettek el. A kutatók most szeretnének rájönni, hogy ő is a királyi ház tagja volt-e. A DNS-elemzéssel a maradványok rokoni viszonyának megállapítása mellett az uralkodócsalád történetét is felülvizsgálják majd, így kerül sor a dinasztia első fejedelme, a kereszténységet felvevő I. Borivoj (ur. 850k.-896) sírjának vizsgálatára is. Az ő esetében azért van szükség a tesztekre, mert a szakértők egyáltalán nem biztosak abban, hogy oda a Premysl uralkodót temették el.

A történészekből és régészekből álló multidiszciplináris kutatócsoport 3-4 éven keresztül vizsgálja majd a maradványokat, és az első konkrét eredményeket a jövő évre ígérik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár