2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dzsingisz kán a mozikban

2007. június 22. 08:00

Szergej Bodrov kultrendező dirigálásában, nemzetközi anyagi háttérrel és egy japán főszereplővel készül a Mongol címet viselő trilógia az egykori világhódító életéről.

Bár Dzsingisz kán életét már korábban is megpróbálták megfilmesíteni, Szergej Bodrov az első, akinek lehetősége nyílt arra, hogy Bill Kong producer (Tigris és sárkány, Hős, A repülő tőrök klánja) segítségével méltó formában varázsolja a nézők elé a világhódító monumentális életrajzát. A trilógia első részét teljes egészében mongol nyelven 2005 szeptembere és 2006 novembere között forgatták le Mongóliában, Kínában és Kazahsztánban.



A nemzetközi együttműködéssel megvalósuló, 15 millió eurós projektben orosz, német, kazahsztáni és amerikai filmforgalmazók vettek részt, míg az utómunkákat Los Angelesben végzik A mátrix vágója, Zach Staenberg irányításával. Bodrov nevét az orosz filmek kedvelői igen jól ismerhetik: a rendezőt A kaukázusi fogolyért Oscar-díjra is jelölték.

A film elején a japán Tadanobu Aszano (Tabu, Zatoichi) által játszott Temüdzsin beleszeret Börtébe, egy fiatal mongol lányba, és még akkor is hű marad hozzá, amikor apját meggyilkolják és őt eladják rabszolgának. Hosszú évekig tartó börtönbüntetés után Temüdzsin megszökik és szerettei emlékétől hajtva indul harcba. A csatározások során döbben rá, hogy a mongolokat kánként egyesítve akár a világot is meghódíthatja.

A mongol világbirodalom megalapítója 1162-ben Temüdzsin néven látta meg a napvilágot. A Mongolok titkos története szerint a gyermek Temüdzsinről, egy tatár fogolyról kapta a nevét, akit apja, Jiszügej éppen a fiú születésekor hozott a családi jurtába. A mondák arról is beszámolnak, hogy a kis Temüdzsin születésekor jobb kezében a bokacsont méretű alvadt vércsomót szorongatott. Ismerje meg a kán életét!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár