2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Levéltárban pihentek az atomreaktor tervei

2007. június 15. 12:00

Az atomerőművek építésének lépéseit bemutató dokumentumokra bukkantak rá a Royal Society (azaz az angol Tudományos Akadémia) levéltárában.

A dokumentumokat James Chadwick, a neutron felfedezője küldte el a második világháború alatt a Royal Society részére. A kutató ugyanis akkor úgy érezte, hogy a téma túl érzékeny ahhoz, hogy publikálni lehessen. A borítékok felbontására a neutron felfedezésének 75. évfordulója alkalmából került sor.

Keith Moore, a Royal Society könyvtárának és levéltárának vezetője szerint a papírokat egy jelenleg is folyó katalogizálási program közben fedezték fel. Azokat azért pecsételték le, mert akkor úgy tűnt, hogy a felnyitással meg kel várni a megfelelő alkalmat. "Chadwick mostani évfordulója egy megfelelő alkalomnak tűnt" - állítja.

A borítékokban Hans Von Halban és Lew Kowarski, a cambridge-i Cavendish laborban dolgozó kutatók feljegyzései voltak. Azok részletesen bemutatják a nukleáris fúzió folyamatát, leírva azt is, hogy egy atomreaktor építéséhez pontosan mire van szükség, miként kell plutóniumot előállítani az uránból, és miként kell stabilizálni a nukleáris láncreakció folyamatát - számolt be róla a BBC.

A Cern egyik fizikusa, Dr. Brian Cox szerint a dokumentumok a kor legmerészebb tudományos eredményét tartalmazzák. "A papírokban leírt tudás egyszerűen lenyűgöz, hiszen alig nyolc évvel azután, hogy Chadwick felfedezte a neutron létezését, ezek a kutatók már azon dolgoztak, hogy miként lehet a neutronokkal nukleáris fúziót és energiát előállítani. Érthető hát, hogy a háború alatt elzárták ezeket a feljegyzéseket".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár