2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Stockholmban díjazták a magyar műemlékeket

2007. június 11. 17:00

Magyar építészek két magyar műemléképület helyreállításáért pénteken este átvették az Europa Nostra cívil szervezet örökségi érme-díját.

A neobarokk budapesti New York palota műemléki helyreállítását Kaló Judit építész, vezető tervező, Hild Csorba Bernadett építész és Vadas Ferenc művészettörténész végezte, míg a Ferihegyi repülőtér I. Termináljának, mint ipari műemléknek a rekonstrukcióját Jaklics Ervin, Obermayer István és Szécsi Zsolt építész vezette.

A stockholmi Városházán a díjátadó ceremónián részt vett Winkler Gábor Ybl Miklós-díjas főépítész, az Europa Nostra magyarországi képviselője, valamint a kitüntetett épületek helyreállítói közül Kaló Judit, Hild Csorba Bernadett, Obermayer István és Szécsi Zsolt. A magyar építészcsoportok nevében Kaló Judit a New York palotáért, Szécsi Zsolt a Ferihegyei repülőtér I. Termináljáért vette át az érmet. 

Kaló Judit építésznő elmondta azt is, hogy az Európa minden részéből érkezett szakemberek évente, a díjkiosztó ceremónia előtt kongresszust tartanak, és ezúttal belátogatott hozzájuk a svéd királyi pár, XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné. A királyi pár rövid idő múlva távozott, de Madeleine hercegnő, a királyi család legfiatalabb tagja a kongresszus összes előadását végighallgatta.

Pénteken délelőtt a kongresszus résztvevői hajókirándulás keretében fölkeresték az uralkodó család Drottningholmban levő rezidenciáját, végigvezették őket a termeken és megcsodálták a palota kertjét is. Az 1600-as években épült palota, a park, a Kínai Pavilon, a múzeum, a kápolna és a színház - ahol a külföldi építészek rövid színielőadást néztek meg - az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel.

Az Europa Nostrát 1963-ban alakította Párizsban néhány civil műemlékvédő szervezet a kontinens építészeti és természeti értékeinek védelmére, mára 35 ország civil szervezetei vesznek részt munkájában, titkársága Hollandiában, Hágában van. A magyar műemlékvédők 1980-ban hozták létre a Városvédő- és Faluvédő Szövetséget, amely Hungaria Nostra néven 1991-ben csatlakozott az Európa Nostrához. A Hungaria Nostra elnöke Ráday Mihály, aki városvédő munkájáért 1998-ban egyéni kitüntetést kapott.

Az európai civil szervezet évente három-négy embernek ad Európa Nostra örökségi díjat, míg műemlék épületek helyreállításáért legfeljebb hat érmet és harminc oklevelet ítélnek oda. A díjnyertes épületekre bronz plakett kerül.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár