2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínaiak lehettek az első kanadai telepesek

2007. június 7. 13:00

Tudományos cáfolatra várnak

A könyvnek azonban más vetülete is van. Az író megemlíti, hogy kutatásai kezdetén HIV-fertőzést diagnosztizáltak nála, és az elején visszautasította a gyógyszeres kezelést, majd elfogadta. Nem teljesen világos, hogy ezek az események miért kerültek a könyvbe. Az író talán ezzel akarja hangsúlyozni, hogy a mű sokkal inkább személyes számadás, mint a történelem egy darabja. Ezt a magyarázatot igazolja a családi étkezések, a saját szakértelemmel kapcsolatos kétségek, valamint a mindig megújuló lelkesedés leírása is.

Ha a Google-ben rákeresünk a könyvre, rengeteg gúnyos kommentárt találhatunk vele kapcsolatban. Rob Ferguson blogjában azt állítja, hogy a Cape Dauphinről készült légi fotó 1953-ban készült, nem pedig 1929-ben, ahogy Chiasson írja. A többi fénykép pedig olyan utakat ábrázol, amelyeket egy tervezett, de meg nem valósult kőfejtőhöz építettek.

A könyv sok bizonyítékot felsorol, így figyelemreméltóak az amerikai micmac indiánok nyelvére gyakorolt esetleges kínai hatás, valamint a kínai építkezési technikák és szokások mellett felhozott érvek. Ez utóbbiak különböztetik meg Cape Dauphin romjait a viking, portugál vagy más építési stílustól - legalábbis az író szerint.

Érthetetlen viszont, hogy miért nem ásták már ki az itt található állítólagos sírokat, és miért nem végeztek mitokondriális DNS összehasonlító vizsgálatot az emberi maradványokon - vetik fel egyesek. A tudományos vizsgálati eredmények ugyanis megcáfolhatnák az interneten keringő vádakat, miszerint a Kanadai Könyvtár és Levéltár (Library and Archives Canada), amely a történelmi művek közé sorolta a könyvet a fiktív művek helyett, hozzájárul a közönség becsapásához.

Mindent egybevetve a kutatás jelenlegi állása szerint, valamint a korlátozott bizonyítékok miatt a kínaiak Észak-Amerikába érkezése az európaiak előtt elképzelhető, de nem bizonyított - számolt be róla a kanadai sajtó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár