2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félévszázadát ünnepli a Nemzeti Galéria

2007. május 25. 08:00

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke köszöntötte a Magyar Nemzeti Galériát és a múzeum dolgozóit az intézmény alapításának ötvenedik évfordulóján.

"Olyan intézmény születésnapja ez, amely a nemzeti jelzőt már akkor megkapta, amikor nem volt szokás erről külön beszélni" - mondta Szili Katalin a galériáról szólva, amelynek alapításáról 1957. május 23-án írtak alá dokumentumot. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, az évfordulón azokat a "festőket és szobrászokat ünnepeljük, akik ecsetjükkel és vésőjükkel megalkották számunkra azt, ami örök és maradandó".

Szili Katalin, kiemelve az intézmény értékmegóvó szerepét, a mecénásokat, a gyűjtőket, a muzeológusokat, a restaurátorokat, és a Magyar Nemzeti Galéria összes munkatársát is köszöntötte a születésnapon. A magyar művészet gyűjteményeként alapított intézmény műtárgyait meditációs objektumoknak nevezte, utalva arra, hogy azok a 21. században is nyugalmat, kiegyensúlyozottságot árasztanak.

A házelnök a modernkori mecenatúra létezésének bizonyítékaként említette, hogy a Magyar Posta Zrt. bélyegsorozatot, a Kossuth Kiadó pedig jubileumi albumot bocsátott ki az évforduló alkalmából. Bereczky Loránd főigazgató a galéria történetét felidézve elmondta, hogy a "speciális történelmi szituációban" létrejött intézményt eredetileg a 19-20. századi magyar képzőművészet gyűjtőhelyeként alapították.

Amikor azonban a múzeum 1973-ban a budai Várba költözött, rendelkeztek arról, hogy gyűjteménye az államalapítás óta készült magyar képzőművészeti alkotásokkal bővüljön. Így ma már több mint százezer műtárgy található a Magyar Nemzeti Galériában - tette hozzá. Szabó Pál, a Magyar Posta vezérigazgatója bemutatta a négy bélyegből álló jubileumi bélyegsorozatot, amely négy, a galériában őrzött festményt ábrázol.

Az első napi pecsétet Szili Katalin tette a kiadványra, aki ezt követően a vezérigazgatótól átvette a sorozat 2007-es sorszámú példányát. Bereczky Loránd főigazgató az 1957-es sorszámú bélyegeket kapta. Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője elmondta, hogy jubileumi album a galéria 216 műtárgyáról tartalmaz színes fotót.

A Magyar Nemzeti Galéria - Mesterek és mesterművek című kötet a 13. századi gótikus szobroktól kezdve a kortárs művészek alkotásáig keresztmetszetet ad az intézmény gyűjteményéből. Az intézményben októberben Vaszary János képeiből nyílik tárlat, decemberben pedig a szentpétervári Ermitázzsal történt megállapodás alapján Zichy-kiállítás lesz látható - mondta Bereczky Loránd főigazgató.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár