2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Viking-e vagy?

2007. április 24. 13:00

A JORVIK Viking Központ azt a mostanra igen népszerű nosztalgikus hullámot lovagolja meg, amelynek során Anglia lakói betelepülő őseiket keresik.

Viking vagy? címet viselő kiállítással május 26-án nyitja meg kapuit a JORVIK multimédiás oktatóközpont Yorkban, amelynek tárlata várhatóan kisebb tudományos vitát okozhat Angliában. A szervezők ugyanis nem kevesebbet állítanak, mint hogy a helyi lakosok a viking idők bevándorlóinak és kereskedőinek leszármazottai. Ez beleillik abba a mostanában igen divatossá vált kutatásba is, amelynek során a szigetország migráció-történetét próbálják meg feltérképezni.

A tárlat igazi szenzációnak ígérkezik: a genetikai kutatások legújabb eredményeit a régészeti feltárások anyagával ötvözik, és mindezt a legmodernebb multimédiás eszközökkel tárják a látogatók elé, akik egy kis teszttel akár arról is megbizonyosodhatnak, hogy csörgedezik-e viking vér az ereikben. A kiállításra betérők háromdimenziós viking lakóhely-rekonstrukciót járhatnak be, grafikákon és interaktív térképeken ismerhetik meg a múltat, és megtudhatják azt is, hogy mit ettek Anglia akkori lakosai.

A szakemberek azt is megpróbálják érzékeltetni, hogy milyen módszerekkel lehet következtetni a kora középkori migrációra, és hogy miként lehet megállapítani York akkori környezeti tényezőit, és hogy ezek miként befolyásolták a nyelv és a dialektusok változásait.

Sarah Maltby, a múzeum szóvivője szerint a kiállítás igazán egyedi lesz, hiszen a leleteket és tudományos eredményeket modern technológiával ötvözték, így a múlt végre interaktívan is megelevenedik a látogatók előtt. Szerinte a kiállítás igazán azok számára lesz érdekes, akiket még most is foglalkoztat, hogy vannak-e viking ősei.

A kiállítás szervezői gondoltak a fogyatékosokra is: a látássérültek audiokalauzzal járhatják be a látnivalókat, a vakok és siketek pedig különleges, hallgatható-, tapintható- és szagmintákkal felszerelt helységekben ismerkedhetnek a viking múlt titkaival.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár