2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori település rejtőzhet a Kálvin tér alatt

2007. április 10. 11:00

Középkori település romjai rejtőzhetnek a Kálvin tér alatt, és a metróépítés jó esélyt ad arra, hogy feltárják az Erzsébetfalva nevű helységet.

Zsidi Paula elmondása szerint a középkori település több részletét feltárták már a Károlyi palota udvarán. A több oklevél által mezővárosként említett település neve Erzsébetfalva volt és eddig több, félig a földbe mélyített házat tártak már fel ezen a területen.

"Nem tudjuk, hogy mekkora volt ennek a falunak a teljes terjedelme, éppen ezért izgalmasak ezek a feltárások, hogy sikerül-e a település szélét, kiterjedését elcsípni" - mondta az igazgató-helyettes. Az oklevelek tanúsága szerint a mai városrész Duna menti területén feküdt a középkortól Szenterzsébetfalva, melynek temploma mellett vízimalmait említik a források. A mai Ferencváros kialakulása a törökök kiűzése és a Rákóczi-szabadságharc utáni időkre tehető, amikor a többi Pest körüli városrész is fejlődni kezdett - áll a  vendégváró.hu oldalán.

A metróval kapcsolatos munkálatok során a Móricz Zsigmond téren római kori vasmegmunkálásra utaló nyomokat találtak, az Etele téren pedig az őskor különböző szakaszaiból bukkantak leletekre. Régészeti szempontból izgalmas a Gellért tér is, ahol muszáj volt feltárást végezni, mert az őskortól a középkorig folyamatos rétegsorokat találtak. Itt római kori és középkori maradványok kerültek elő.

Arra azonban a beszámoló nem tér ki, hogy a felfedezésre miért csak most került sor, hiszen a Kálvin teret már többször is jelentősen megbolygatták, így az aluljáró építése során is.

Hallgassa meg a riportot az InfoRádióban!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár