2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácik ellenségként kezelték a pápát

2007. április 3. 11:00

A gyakran Hitler pápájának is nevezett XII. Pius valójában a Harmadik Birodalom egyik legfőbb ellensége volt - derül ki most felfedezett dokumentumokból.

A levelek és emlékeztetők a Stasi, a kelet-német titkosszolgálat egykori raktárából kerültek elő, és azokból az derül ki, hogy a Vatikánban dolgozó náci kémeket nagyon aggasztották Piusnak a lengyelek és zsidók megmentésére vonatkozó tervei és elképzelései. A La Repubblica című olasz napilap szerint a dokumentumok a második világháború után a Stasi vezetőihez kerültek, akik szovjet utasításra gondosan elsüllyesztették azokat.

Az egyikben a berlini rendőrség feje - forrásaira hivatkozva - közölte Joachim von Ribbentroppal, a Harmadik Birodalom külügyminiszterével, hogy a katolikus egyház "mind emberileg mind anyagilag" segítséget nyújt a zsidóknak. Egy Vatikánban dolgozó kém jelentésében pedig következőket írta: "forrásunk közölte, hogyRobert Leibner atya [Pius egyik titkára] az arcába mondta, hogy az egyház abban reménykedik a leginkább, hogy a náci rendszert eltörli a háború".

Az iratok az olasz szakértők reményei szerint segíthetnek tisztázni a szenttéavatásra váró XII. Pius, azaz Eugenio Pacelli nevét, akit régóta azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan nem segített a zsidóknak. A háború alatt ezért őt a brit külügyminisztérium is "korunk leggyávább moráljának" nevezte. 1999-ben John Cornwell a Hitler pápája (Hitler's Pope) című könyvében is azt sugallta, hogy a háború előtt Németországban nunciusként tevékenykedő Pacelli szimpatizált a náci rendszerrel.

Az elmúlt években egyre több dokumentum segített a pápa korábbi szerepének megismerésében, azonban a pontifikátusának időtartamára vonatkozó iratanyagok megnyitására a mai napig nem került sor. A Vatikán által létrehozott nemzetközi katolikus-zsidó vizsgálóbizottság pedig arra következtetésre jutott, hogy Pius mindvégig tudott a zsidók elleni tervekről. A bizottságot munkája befejezése előtt feloszlatták, mert sokuk szerint a Vatikán elképzeléseivel ellentétes eredményekre jutottak.

Nem segített a tisztánlátásban az sem, amikor az egykori román kémfőnök, Ion Pacepa arról publikált, hogy a pápa elleni vádakat a KGB találta ki, és azt egy német drámaíró segítségével terjesztették el széles körben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár