2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dubrovnikba viszik a Fabergé-tojásokat

2007. március 13. 09:30

Még az idén kiállítják Dubrovnikban a Viktor Vekszelberg orosz multimilliárdos tulajdonában levő, tíz darab Fabergé tojást.

Vekszelberg az egykori orosz cári család kincstárát gazdagító 10 darab, egyedi tervezésű tojást 120 millió dollárért (mintegy 22 milliárd 800 millió forint) szerezte meg 2004-ben, és most úgy döntött, hogy szigorú biztonsági intézkedések mellett október végén kiállítja a kézműves remekeket.

Dubrovnikban már épül egy több-funkciós sportcsarnok, koncertteremmel és kiállításokra alkalmas résszel: a tervek szerint ott fogják bemutatni az ékszertojásokat. Vlagyiszlav Oszipov, a milliárdos közeli munkatársa erről kezd tárgyalásokat március végén Dubravka Suic polgármesterrel.

Az egyedi tárlat oka milliárdos helyi érdekeltsége: Viktor Vekszelberg ugyanis néhány éve megvette Lovro von Matacic (1899-1985), a világhírű horvát születésű karmester villáját a Kolocepi csatorna mentén, Dubrovnik bejárata előtt, és ott tölti a nyarakat. Az ő tulajdonába került a városfalban levő, a dominikánusok templomával szemközti Labirint nevű exkluzív étterem, amelynek francia séfje, Gilles Camillieri néhány évig Vekszelbergnél dolgozott.

Peter Carl Fabergé (1846-1920) szentpétervári aranyműves 1872-ben alapította az ékszermanufaktúrát, dolgozott a svéd és a norvég királyi családnak is. 1885-ben lett III. Sándor orosz cár udvari ékszerésze. Még abban az évben a cár feleségének, Marija Fjodorovnának húsvétra a mester ékszertojását ajándékozta. Élete során még 11 ilyen tojást vett asszonyának. Ezt a tradíciót folytatta fia, egyben utóda, II. Miklós cár 1917-ig, a forradalomig.

Fabergé ekkor Rigán keresztül Berlinbe menekült, majd Svájcban, Lausanne-ban telepedett le és ott is halt meg. Az ékszerész az összesen 56 darabból álló szentpétervári kollekció minden egyes tojását arannyal, ezüsttel, más fémekkel és drágakövekkel díszítette. A Fabergé-tojás idővel a luxus szinonimája lett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár