2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurált oklevelek az Egyetemi Könyvtárban

2007. március 5. 17:00

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) könyvtárában őrzött több száz éves, restaurált oklevelekből és iratokból nyílik kiállítás a fővárosi intézményben.

A március 8-tól látható műkincseket a Régi Nyomtatványok Tárából, a Kézirat- és Ritkaságtárból, valamint a levéltárból válogatják. A részlegekben őrzött több száz éves, a magyarországi írásbeliség legkorábbi századaiból, a mohácsi vész előtti időszakból származó értékes okleveleket és iratokat évek óta restaurálják az intézmény szakemberei.

A pályázati úton nyert forrásokból finanszírozott restauráló munkálatoknak egy nagy szakasza lezárult, ennek eredményeit szeretnék bemutatni a közönségnek - mondta Darvas Tóth Péter, a könyvtár referense. A tárlat segítségével a könyvtár a restaurálás munkálatába, a könyvek megmentésének történetébe nyújt bepillantást, továbbá bemutatja a restaurálás módszereinek fejlődését a középkori kolostori módszerektől kezdve a legmodernebb technikákig.

A "Megmaradsz-e, ennyi kell" című tárlat április 9-ig tekinthető meg. A címmel kapcsolatban a referens elmondta, hogy a Ghymes zenekar számának egy sorával a könyvtár kultúráról alkotott véleményét akarták kifejezni. Kiemelte, a restaurálás célja az, hogy a kultúra különleges értékei megmaradjanak az utókornak.

A könyvtár közlése szerint a Kézirat- és Ritkaságtárban, valamint a levéltárban összesen mintegy 270 darab, a 14. század előtt keletkezett, pergamen alapú oklevél és papírra írt levél található. A gyűjteményt később hagyatékok és kéziratok vásárlásával bővítették. Az antikva-gyűjtemény több mint hétezer kötetet őriz. A kevéssé díszített, egyszerű pergamen könyvborítások, illetve a gótikus és reneszánsz stílusjegyekkel díszített történeti kötések közül több Magyarországon készült.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár