2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás és hadijáték 1848-49 szellemében

2007. március 5. 08:00

A szabadságharc katonáiról és a bábolnai ütközetről nyílt közös, állandó kiállítás Bábolnán, közben Szolnokon hadijátékkal emlékeztek a szabadságharc csatájára.

Hadijáték Szolnokon

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nevezetes szolnoki csatája elevenedett meg katonai hagyományőrző szervezetek bemutatóján szombaton a Tisza-parti városban; a több mint másfélszáz magyar, illetve külföldi gyalogos, tüzér és lovas katona puskaropogás, valamint ágyúdörgés közepette mutatta be az ütközet mozzanatait.

A történelmi hitelességgel korhű felszerelésben és eszközökkel felidézett csatára Szolnok belvárosában a Tisza-parti sétány előtti ártéri területen került sor. Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára beszédében többek között a katonai hagyományőrzés jelentőségét méltatta. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere arról beszélt, hogy ezúttal az időjárás is hozzájárult a történelmi hitelesség fokozásához, miután akárcsak most, a csata napján is esett az eső. A folyamatos esőben az idén mintegy kétszázan kísérték figyelemmel a hadijátékot, a látottakról hadtörténész tájékoztatta a közönséget.

Damjanich és Vécsey tábornok vezette honvédseregek a Szolnokot megszállva tartó császári Karger-dandár ellen 1849 tavaszán indítottak erőteljes támadást. A két oldalról csatába induló magyarok ágyúrohama a vasúti indóháznál törte meg az ellenállást. Az ütközet végén a honvédek a Zagyvába szorították az ellenséget, és közülük számos hadifoglyot ejtettek. A szolnoki csata jelentősége elsősorban abban állt, hogy bebizonyosodott: a frissen szervezett zászlóaljakból felállított magyar sereg hazafias lelkesedése és elszántsága többet ért, mint az osztrák haderő horvát határőreinek és császári vadászainak tapasztaltsága. A hadtörténelemben a március 5-én vívott szolnoki csatát a dicsőséges tavaszi hadjárat nyitányaként jegyzik.

A hadijáték előtt a katonai hagyományőrző csapatok képviselői megkoszorúzták az ütközetet irányító szerb határőrből lett magyar honvédtábornok, Damjanich János lovas szobrát és a szolnoki csata emlékére emelt oszlopot. A megyeháza falán új emléktáblát avattak a magyarokat támogató Lengyel Légió helytállásának tiszteletére. Az eseményen részt vett Joanna Stempinska Lengyelország budapesti nagykövete.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár