2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szolidaritás-filmről vitáznak Varsóban

2007. február 26. 08:00

Már a pénteki lengyelországi premier előtt vitát keltett Varsóban Volker Schlöndorff új filmje, amely a lengyelországi Szolidaritás mogzalom születéséről szól.

Nézzen interjút a botrányról!

A Bádogdob Oscar-díjas német rendezőjének Strajk című alkotását már a hét elején bemutatták a lengyel fővárosban és Gdanskban, az 1980-as történelmi események színhelyén. A film főhőse Agnieszka, akit Katharina Thalbach kelet-németországi születésű színésznő alakít: valójában a mozi Anna Walentynowicz történetét dolgozza fel.

A gdanski hajógyár e mélyen vallásos katolikus munkásnőjének elbocsátása robbantotta ki 1980-ban azokat a sztrájkokat, amelyek a Szolidaritás, az első kelet-európai szabad szakszervezet megszületéséhez vezettek, és nagymértékben hozzájárultak a kommunista rendszer bukásához az egész térségben.

Anna Walentynowiczot azonban már a forgatókönyv megismerésekor felháborította, hogy analfabétának ábrázolják, elítélte a Szolidaritás egykori vezetőinek szerinte karikatúrába illő megjelenítését is.

A szakszervezeti aktivista barátai azzal vádolták a német rendezőt, hogy eltorzítja az igazi történetet, Joanna Gwiazda, a Szolidaritás hajdani országos alelnökének felesége szerint a film nem tükrözi a sztrájkolók igazi szellemiségét. Az egyik jelenetben például vodkát isznak, holott, - mondta Bogdan Lys - egy másik volt alelnök, "ezt szigorúan megtiltottuk magunknak, azért hogy ne adjunk ürügyet a rendőrségnek a beavatkozásra".

Ezzel szemben a film elnyerte Lech Walesának, a szakszervezet első vezetőjének, a későbbi köztársasági elnöknek a tetszését. "A film sikerültnek mondható, mivel érthető mind a lengyelek, mind a közép-európaiak, mind a nyugati nézők számára" - mondta a sajtónak nyilatkozva. Walesa azonban évek óta haragban van Anna Walentynowicz-csal, aki azzal vádolta meg őt, hogy "elárulta a Szolidaritás eszméit". Maga Schlöndorff nem titkolja, hogy csalódást keltettek benne a bírálatok. "Megráz és meglep a film körüli vita. Sajnálom, hogy talán megbántottam egyeseket. Most a lengyel közönség reagálását várom, számomra ez lesz a legfontosabb" - mondta az AFP-nek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár