2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A lengyel Szolidaritás negyedszázados évfordulóját ünnepelték

2005. augusztus 31. 10:00

Az 1980 augusztusi lengyelországi események fordulópontot jelentettek Lengyelország, és egész Európa háború utáni történetében. A gdański `Lenin` Hajógyár munkásai augusztus 14-én sztrájkba léptek. Vezetőjük egy elbocsátott villanyszerelő, Lech Wałęsa lett.

Az első szabad szakszervezet a vasfüggöny mögött

A sztrájkolók elfoglalták a hajógyárat és mélyreható változtatásokat követeltek, amelyeket 21 pontban foglaltak össze. Többek közt a párttól és a munkaadótól független, szabad szakszervezetek megalakítását követelték, munkareformok bevezetését, és a polgári jogok biztosítását.

A következő napokban csatlakozott a sztrájkhoz Szczecin, Wrocław és Jastrzębie Zdrój. A hajógyár területe augusztus 31-ig a szabadság terévé vált, s ez kihatott az egész országra. Aláírták a megegyezést a vezetéssel, és megszületett a "Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezet", az első szabad szakszervezet a vasfüggöny mögött.

Walesa a 25 éves kiállítás megnyitóján, Lengyelországban

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kommunista országban a "Szolidaritás" többet jelentett egyszerű szakszervezetnél. A hatalmas társadalmi-politikai mozgalom taglétszáma villámgyorsan elérte a tízmilliót. A "Szolidaritás" kihívásnak bizonyult az egész szovjet birodalom számára is - a lengyel példa hatott Közép-Kelet-Európa összes országára. Csehszlovákiában, Kelet-Németországban, és Magyarországon megerősödtek a disszidens tevékenységek.

1980-ban a lengyel vezetés látszólag elismerte a Szolidaritást, és a Szovjetunió ezúttal nem a fegyverhasználat mellett döntött. A Szolidaritás 16 hónapon át legálisan működhetett. A felbőszült Kreml azonban a szovjet tömb más vezetőivel és a Varsói Szerződés segítségével előkészítette az intervenció tervét. 1980 nyarán és őszén a hadseregek hadgyakorlat látszatát keltve felsorakoztak a lengyel határon.

A Lengyel Intézet kiállítótermében (Budapest 1065, Adrássy út 32.) fényképekből nyílt kiállítás a hajógyári eseményeket mutatja be a sztrájk idején: a sztrájkolók követelményeinek tárgyalását a vezetés képviselőivel, Lech Wałęsa vezető megjelenését, és a sztrájkolók várakozását. A kiállítás 2005. szeptember 8-ig tekinthető meg, hétfőtől-péntekig 9-16 óra között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár