2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Könyv a történelem legrosszabb döntéseiről

2007. február 23. 08:00

Stephen Weir brit kutató munkája azt az ötven döntést tartalmazza, amelyek szerinte a legtöbb rosszat hozták az emberiségnek.

"Az emberiség története tele van hibás döntésekkel, amelyeknek nagy részét a legjobb szándék által vezérelt ragyogó elméjű, intelligens, tehetséges férfiak és nők hoztak, akik egy meghatározott helyzetben a téves utat választották. A hibák között vannak infantilisok is, vagy olyanok, amelyek abban a pillanatban jó ötletnek látszottak. Voltak továbbá monumentális ostobaságok, amelyeknek rettenetes következményei lettek, például számtalan ártatlan halott, dinasztiák eltűnése, vagyonok elpusztítása"
- mondta Weir a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

A könyv ezek közé sorolja többek között Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös szarajevói meggyilkolását, Napóleon oroszországi hadjáratát, Hannibálnak az Alpokon való átkelését. Bekerült a válogatásba George Custer amerikai tábornok Little Big Horn-i támadása, amelyben egész serege odaveszett az indiánok ellen, de az a 923 fanatikus is, aki öngyilkosságot követett el Jim Jones tiszteletes parancsára.

Weir felidézi természetesen Hitler és Sztálin népirtásait, továbbá Mao Ce-tung erőszakos iparosítási politikáját, amely a munkaerő elszívása miatt tönkretette a kínai mezőgazdaságot és milliók éhhalálát okozta. A szerző ugyanakkor nem kíméli az amerikai politikát sem, amely az afgán modzsahedeket támogatta a szovjetekkel szemben, majd hagyta, hogy a pakisztáni és a szaúdi titkos szolgálatok használják őket fel.

A civil szférában elkövetett legostobább hiba Weir szerint Gerard Ratner nevéhez fűződik, aki 1991-ben 10 másodperc alatt tönkre tette a céget, amelyben társtulajdonos volt. Ratner, aki arról volt híres, hogy kizárólag Bentley-n utazott és amikor csak sikerült neki, Margaret Thatcherrel ebédelt, úgynevezett "low cost" (alacsony árú) ékszerekkel volt jelen a piacon.

Hatezer üzletember előtt tartott előadásán az újságírók megkérdezték tőle: mi a titka annak, hogy az értékes tárgyakat olyan olcsón tudja adni. Ő meggondolatlanul rávágta: "Az, hogy totálisan sz...k". Ennek következtében a cég néhány óra alatt 500 millió fontot vesztett, őt magát kirúgták, és a cégnek, hogy folytatni tudja tevékenységét, nevet kellett változtatnia.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár