2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A betegségtől a metaforáig: könyv a pestis történetéről

2006. november 23. 11:45

Klaus Bergdolt orvostörténész legújabb könyvében a pestis története mellett bemutatja, hogy milyen betegségektől rettegett és retteg az emberiség.

Olvasson a betegségek
kultúrtörténetéről!

Giambattista Tiepolo egyik leghatásosabb műve az 1759-ben készült Szent Tekla a pestisekért imádkozik című oltárképe. Tekla az olaszországi Este városának szentjei közé tartozik, aki valószínűleg a Krisztus utáni első évszázadban élt, és imájával véget vetett a városban tomboló pestis pusztításának. A kép arra a szörnyű járványra utal, amely 1630-ban Velencében pusztított, ám ez már a nagy hagyományra visszatekintő pestisábrázolások utolsó darabjai közé tartozik. Amikor Tiepolo befejezte ezt a megrendelésre készült művét, a pestis már visszavonult Közép-Európából.

A betegség utoljára 1720-21-ben Marseille-ben ütötte fel a fejét, ám a festő és a kortársak azonban továbbra is rettegtek attól, hogy a szörnyű járvány újból visszatérhet. A pestis csak a XIX. században vált  a mindenféle járványos betegség okozta fenyegetettség metafórájává. Akkoriban ugyanis már más fertőző kórokkal, a kolerával és a himlővel kellett az embereknek megbirkózniuk. Ma pedig az AIDS és a madárinfluenza (korábban "baromfipestisnek" is nevezték) tartja rettegésben az emberiséget.

Az orvostörténész nem csak a diagnosztikával foglalkozik, bár nincs kétsége afelől, hogy  a XIV. században Európán végigsöprő pestishullám kórképe nagyon hasonlít a a bakteorológia által a XIX. században kidolgozott modern kórképhez. (Yersin 1894-ben fedezte fel a pestis kórokozóját.) Ugyanez vonatkozik a az ún. justinianusi pestisre is, amely 541-ben a Földközi-tenger medencéjében pusztított.

A szerző számára ennél sokkal fontosabb, hogyan reagáltak az emberek egy ilyen vészhelyzetben. A könyvben nem söpri félre a korabeli magyarázatokat (Isten büntetése, mérgezett levegő stb.), hanem megpróbálja beilleszteni azokat az akkori világ orvosi ismereteibe. A szerző megpróbál egy minden korra érvényes reakciómintát kidolgozni, így olyan védekező stratégiákkal is megismerkedhetünk, amelyek ma is előfordulnak: a probléma lekicsinylése, bűnbakok keresése (zsidók, koldusok, idegenek), a betegek és a potenciális veszélyeztetettek elkülönítése karanténban.

Tudta Ön, hogy a nagy pestisjárvány okozhatta a kis jégkorszakot?
A pestis történetéről már sok könyvet írtak, mégis sok kérdés megválaszolatlanul maradt. Még mindig nagyon keveset tudunk az Európát akkoriban elnéptelenítő járvány kísérőjelenségeiről, a világi és egyházi vezetés különböző reakcióiról. Teljesen ismeretlen területnek számít (és Bergdolt sem ír róla), hogyan reagált a zsidó lakosság a pestisre, bár a Talmudban már megtalálható az a pragmatikus szabály, hogy "ha egy városban, ahol ezerötszáz ember él, három nap alatt kilenc haláleset történik, akkor az még nem számít pestisnek".

Bergdolt, Klaus: Die Pest. Geschichte des Schwarzen Todes. 2006. 127 s.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár