2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Társadalmi párbeszéd kezdődik a skót kultúráról

2007. január 11. 11:45

A skót kulturális kormányzat decemberben bocsátotta nyilvános vitára kulturális törvénytervezetét, amely törvényi lehetőséget biztosítana az ország kreatív és kulturális adottságainak támogatásához.

`A kulturális törvénytervezet jogi keretet ad a tehetségek neveléséhez és az ország kulturális kiválóságainak népszerűsítéséhez. Biztosítja a kulturális életben való minél szélesebb körű részvételt, valódi támogatást nyújt a közösségek és egyének számára, hogy azok minél jobban kibontakoztathassák alkotó szellemüket` - mondta el Patricia Ferguson, skót kulturális miniszter. A miniszterasszony 2006 elején jelentette be, hogy 2007 áprilisától a kultúra 20 millió fontos támogatást kap, mindezt egy egységes kulturális stratégia mentén. Ehhez illeszkedve készült el a törvénytervezet is, amely például az intézmények és a hatóságok számára előírja, miként figyeljenek oda a helyi közösségek véleményére kulturális tevékenységeik társadalmi elfogadottsága érdekében.

"A skót művészeti és szabadidő-szervező hatóságok szövetsége (COSLA) szorosan együttműködik a skót kormányzattal és a Kreatív Skócia nevű új intézménnyel, hogy a törvényhozás a szükséges infrastruktúra és az extra források biztosításával lehetővé tegye a skótok számára a kultúrában való részvételt és a kultúra megbecsülését. Remélem, hogy minden helyi közösségben és a kultúra minden területén új tehetségek és képességek tudnak majd feltűnni" - nyilatkozta Graham Garvie tanácsos, a COSLA szóvivője.

A törvénytervezet a nemzeti gyűjteményeket is érinti, ugyanis változásokat javasol azok igazgatásában - például meg kell újítani a működésüket, és javítani kell a közöttük folytatott együttműködés lehetőségeit. A többi javaslatban a közvetlen igazgatás fontossága és egy új szerv felállítása is szerepel, amely a lopott kulturális tárgyak ügyével foglalkozna, például a külföldről Skóciába hozott és eladásra kínált műtárgyak ügyével.

A Skót Művészeti Tanács üdvözölte a törvénytervezetet, és arra kérte az embereket, hogy nyilvánítsanak véleményt róla. "A Kreatív Skócia kezdeményezés arra fogja ösztönözni a művészek és alkotók új nemzedékét, hogy a művészeteket egyre szélesebb körben népszerűsítsék Skóciában, amivel nemzetünk erősebbé és jobbá válhat. Ezért fontos, hogy mindazok, akik szívükön viselik Skócia művészetét és kultúráját, elmondják véleményüket a törvénytervezetről" - fogalmazott Dr. Richard Holloway, a Skót Művészeti Tanács és a Skót Film közös bizottságának elnöke.

A kulturális törvénytervezet konzultációjának anyagai megtekinthetők a Scottish Executive Arts and Culture oldalán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár