2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kárpótolhatják a Franco-rezsim áldozatait

2006. december 18. 18:00

A spanyol parlament csütörtökön megkezdte a polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak kárpótlásáról szóló törvénytervezet vitáját.

Az elfogadásra váró jogszabály, amelyet még júliusban terjesztett elő a szocialista kormány, egyúttal betiltaná a Francisco Franco tábornok rezsimjére emlékeztető jelképeket és utalásokat, rendelkezne a középületekről való eltávolításukról, valamint felszólítaná a helyi és regionális önkormányzatokat, hogy nevezzék át azokat az utcákat és tereket, amelyek Franco nevét viselik, illetve bármilyen módon emlékeztetnek a diktatúrára.

Eltávolították Franco lovasszobrát is

Kitiltaná a politikai rendezvényeket az Elesettek Völgyéből, a Madrid közelében fekvő hatalmas emlékmű-együttes területéről. Itt található Franco síremléke is, amely a letűnt rendszer legimpozánsabb jelképe. "Az áldozatok jogainak növelése mellett a törvénytervezet célja egy adósság, az igazságtalanság adósságának törlesztése" - jelentette ki María Teresa Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes a vita megnyitása után.

A törvényjavaslat egy évet biztosítana az 1936 és 1939 közötti polgárháború és az azt követő Franco-diktatúra (1939-75)áldozatainak ahhoz, hogy kárpótlásért folyamodjanak az illetékes bizottsághoz. Az igények kielégítésére összesen 20 millió eurót (26,4 millió dollárt) szabadítanak fel a költségvetésből.

Több politikai párt jelentős változtatásokra tett javaslatot, mondván: a kormány tervezete nem megy elég messzire sem az áldozatok jogainak helyreállításában, sem Franco és diktatúrája elítélésében. Egy hárompárti módosító indítvány a diktatúra alatt született bírósági ítélek megsemmisítését kezdeményezte. A konzervatív ellenzék vezető pártja, a Néppárt viszont a törvénytervezet leszavazására szólította fel a képviselőket arra hivatkozva, hogy az indítvány újra felszaggatja a régi sebeket.

A jogszabálytervezet, amely a Történelmi Emlékezet Törvénye néven került be a köztudatba, várhatóan átjut a parlamenti kidolgozásához szükséges előzetes szavazáson, de végleges elfogadása valószínűleg hónapokba telik majd.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár