2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb szenzációs lelet Szent Pál sírja mellett

2006. december 18. 13:15

A vatikáni régészek nemrég jelenteték be Szent Pál sírjának megtalálását. A sír mellett folytatott ásatásokon azonban előkerült a Szent Péter székesegyház 16. századi átépítésének egyik nagyszabású vázlata is.

Márványpadlóba karcolták a Szent Péter székesegyház vázlatát

Az ásatást az épület 19. századi tervrajzainak segítségével kezdték meg, ugyanis 1823-ban egy pusztító tűz után szinte teljesen újjá kellett építeni a templomot. Az első vizsgálatok során a régészek sikeresen rekonstruálták az eredeti templom alakját, melyet az i.sz. 4. században, 386-ban építettek.

A tényleges ásatás a bazilika fő oltára alatt vette kezdetét, és a Vatikán kutatói így jutottak el a kőszarkofághoz, mely az eredeti negyedik századi épület alapjainál található. Az itt talált síron a következő felirat látható: `Pál apostol, vértanú`. A 2002-ben kezdődött és ez év novemberében befejeződött ásatások eredményeit a múlt héten tartott sajtótájékoztatón ismertették.

A Róma második legnagyobb templomaként is nyilvántartott Szent Pál bazilikában folytatott ásatások során a kutatók a föld alatt alig egy méterrel egy érdekes, reneszánsz kori különlegességet is találtak. A Szent Péter székesegyház falainak és boltíveinek vázlatát az egykori padlózat 1726 márványdarabjába karcolták bele.

A kutatók szerint Michelangelo halála (1564) után a tervezési és kivitelezési munkálatokat átvevő Giacomo della Porta készítette a rajzokat a kupola befejezéséhez (1588-90). Carlo Visconti, a feltárás egyik vezetője szerint a tervrajz elkészítéséhez máshol nem volt hasonló méretű felület.

A Pál sírjának felnyitásához szükséges engedélyre váró szakemberek jelenleg azon gondolkodnak, hogy az egykori padlót is rekonstruálják, majd kiállítják, hogy zarándokok, kutatók és diákok is megtekinthessék a páratlan tervezési feladat e ritka lenyomatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár