2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zavargások Perón újratemetésén

2006. november 7. 13:15

Juan Domingo Perón pazar szertartással megrendezett újratemetését is erőszak zavarta meg. A hazai tüntetések természetrajzától elszakadva utánajártunk, mitől is volt ilyen hangos ez a nemzeti megemlékezés.

Perón egyedülálló hatást gyakorolt az argentin mindennapokra: az autoriter államfő radikálisan átalakította Argentína gazdasági és politikai életét. Államosította a vasutat és az ipart, hogy finanszírozni tudja a munkásosztály számára kidolgozott állami programokat.

Halála után Perón felesége, a fiatal Evita a nemzet szentjévé vált. Földi maradványaik eddig egy viszonylag szerény családi kriptában nyugodtak, bár az egykori államfő kezeit 1987-ben sírrablók lopták el. Követői régóta szorgalmazták az államfő újbóli, szám szerint harmadik újratemetését egy méltó sírboltba.

A sír mostani felnyitásakor nagyon vigyáztak arra, hogy a test ne sérüljön, majd egy órákig tartó felvonulás keretében katonai sapkával és karddal díszített koporsóban szállították Perónt a fővároson kívül, az elnök hétvégi birtokán emelt 1,1 millió dolláros mauzóleumba. A zokogó hívek ezrei szegfűt és konfettit dobáltak a zászlóval bevont koporsóra, amelyet a rendőrség szorosan körülvett. Amikor Perón testét elhelyezték a kriptában, hívei tapsoltak és azt kiáltozták: "Viva! Éljen Perón!"

Még Perón testének megérkezése előtt a birtokon kívül rekedtek kövekkel és botokkal kezdték dobálni a fából készült, masszív bejárati kaput. Néhány perccel a támadás megkezdése után a belül lévő csoportok létrákat állítottak a birtokot körülvevő téglafalhoz, és védekezésképpen kezdték visszadobálni a köveket. Sokan betört ablakú kocsikkal tudták csak elhagyni a helyszínt.

"Ünnepelni kellett volna e történelmi napon. Ehelyett minden szégyenletesen végződött" - összegezte érzéseit egy családjával menekülni kényszerült asszony.

Az erőszakot valószínűleg az váltotta ki, hogy a perónista párt egymással szemben álló frakciói nem tudtak részt venni a ceremónián. A hatóságok azonban még nem tudnak semmi biztosat a csatát kiváltó okokról vagy a részt vevő csoportokról.

Az ünnepségek radikalizálódása azt mutatja, hogy Perón halála óta a nevét viselő mozgalom teljesen szétesett: a korábbi elnökök, Carlos Menem és Eduardo Duhalde, valamint több más peronista is bejelentette, hogy nem kíván részt venni a közös ceremónián. Kirchner elnök csak az erőszak kirobbanása után halasztotta el teendőit és csatlakozott az ünnepséghez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár