2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emléktáblát kapott az európai nőnevelés előfutára

2006. október 18. 09:30

Születésének kétszázadik évfordulóján Teleki Blanka grófnő és testvére, Emma egykori párizsi lakhelyén, a rue Vaugirard 37-es számú házán helyezett el emléktáblát a Párizsi Magyar Intézet.

Az emléktábla felavatása

A Teleki család a XVI. századtól kiemelkedő szerepet játszott a magyar történelemben, s a befolyásos erdélyi protestáns Teleki grófok a XVII. századtól vettek részt az ország kormányzásában. Teleki Blanka grófnő (Hosszúfalva, Kővárvidék, 1806. július 5.-Párizs, 1862. október 23.), Teleki Imre és Brunszvik Karolina leánya, negyvenéves korában szánta rá magát, hogy - nagynénjéhez, Brunszvik Terézhez hasonlóan - felülemelkedjen "korának, rangjának, nemének" előítéletein, és nőnevelő intézetet alapítva elkötelezze magát a haza szolgálatára.

A kiskora óta festőművész álmokat dédelgető grófnő éveket töltött híres mesterek mellett Münchenben és Párizsban. Pestre visszatérve (1843) őt is magával ragadta az a küzdelem, amelyet reformpolitikusaink folytattak a haza és haladás jegyében. Blanka grófnő életének igazi mérföldköve a Szózat a magyar főrendű nők nevelése ügyében című írásának megjelenése volt (Pesti Hírlap, 1845. december 9.), amely ugyanazokhoz az idegen szellemben nevelkedett, s többnyire magyarul sem tudó nőtársaihoz szólt, akikhez Vörösmarty Mihály Az úri hölgyhöz című költeményét írta.

Teleki Blanka 1846 nyarán bejelentette, hogy főrangú leányok hazafias nevelése céljából Pesten intézetet nyit, amely azonban osztályostársai "nyomorúságos előítéletei" miatt csak 1847 őszén népesült be. Vezető tanára: Vasvári Pál, nevelőnője Lővei Klára volt. A márciusi forradalmat Blanka grófnő lelkesen, növendékeinek a Nemzeti dalt is elszavalva üdvözölte. Az Életképekben megjelent cikkével (Előbb reform, azután nőemancipatio) nőtársait a hazaszeretet helyes megélésére és önmérsékletre intette. 1848 végén intézetét bezárta, és Lővei Klárával együtt követte a kormányt Debrecenbe. Továbbra is kapcsolatban maradt Vasvárival, és pénzzel támogatta az általa toborzott Rákóczi-szabadcsapatot, amelynek zászlóanya tisztét is vállalta.

Világos után családja szatmári birtokán (Pálfalva) folytatta "meghosszabbított szabadságharcát": bujdosókat rejtegetett, tiltott könyveket terjesztett, gyűjtötte a szabadságharc ereklyéit és a nép hangulatáról jelentéseket küldött Párizsba. A "kora egyik legveszedelmesebb lázadójává" kikiáltott grófnőt a hatóságok 1851 májusában elfogták, és tíz év várbörtönre ítélték. Két év vizsgálati fogságban, három Kufsteinben és egy Laibachban - ezek voltak Teleki Blanka szenvedésének stációi. 1857-ben általános amnesztiával szabadult. További életét önkéntes száműzetésben töltötte. München, Stuttgart és Drezda után - megrendült egészségét helyreállítandó - a francia Riviéra felé tartott, amikor Párizsban váratlanul elhunyt. Hamvai a Montparnasse temetőben nyugszanak.

A szintén író és esszéista Emma 1840-ben ment férjhez Auguste De Gerandóhoz, két gyermekük született, Antonina és Attila. Emma 1849 végén Németországba ment, ahol betegeskedő férje hamarosan meghalt, és az immár özvegy Emma a 2 gyerekkel nem tért vissza Magyarországra (ami nem is lett volna jó ötlet, tekintve nővére későbbi  letartóztatását), hanem 1850 elején Franciaországba emigrált.

A párizsi emléktáblát Erdős André nagykövet és a Teleki család leszármazottja, Judit Teleki de Gérando avatta fel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár