2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ostromjáték Buda visszavívásának emlékére

2006. augusztus 16. 15:00

A Mesterségek Ünnepe után 12 nappal, szeptember első hétvégéjén újabb látványos rendezvénynek ad otthont a Budai Vár. Ostromjáték, könyvünnep, szoborszentelés és gasztronómiai kalandok várják majd a látogatókat.

Buda Eliberata 2006

A csaknem másfél évszázadon át a török kezében lévő Budai Várat 1686. szeptember 2-án a keresztény európai nemzetek egyesített csapatai, a Szent Szövetség katonái foglalták vissza Lotharingiai Károly herceg vezetésével több, mint két hónapos ostrom után. A grandiózus katonai vállalkozás több kudarcot vallott várostrom után, a gondos és kitartó stratégiának volt köszönhető. A XVII. század keresztény európai összefogására és a dicső győzelemre emlékezünk a Buda Eliberata rendezvény keretében, amelyet együtt ünnepelnek a budavári lakosok, a katonák, az egyház.

Ostromjáték

A korabeli öltözetben és fegyverzetben játszódó, narrációval kísért ostromjátékon az érdeklődők megismerkedhetnek a történelmi szereplőkkel: a várat védő, utolsó, Abdurrahman budai pasával; a keresztény seregeket vezető Lotharingiai Károly herceggel és a többi szövetséges hadvezérrel. Az Ostromjáték a Palotanegyed Újvilág Kertjében zajlik majd: szeptember 2-án szombaton 14 órakor. Majd, a csapatok 15:30- kor sorakoznak fel a Nemzeti Galéria előtt álló Savoyai Jenő szobrához, ahol ünnepi beszédet mond Dr. Holló József altábornagy. Ezt követően a csapatok győzelmi menetté alakulnak, és végigvonulnak a Váron, hogy felidézzék a 320 évvel ezelőtti győzelem utáni vidám hangulatot és megkoszorúzzák az ostrom hőseinek szobrát: Savoyaiét, XI. Ince pápáét, és az utolsó budai pasa sírjáét.  A menethez a játékra kapható nézők csatlakozását is örömmel veszik.

Ismerje meg a szervezők korabeli programkalauzát is! (pdf)

A rendezvény ideje alatt az ostrom korát idéző katonai tábor rendezkedik be az Újvilág Kertbe, ahová bárki ellátogathat szombaton és vasárnap egész nap, és belekóstolhat a várat ostromló hajdani csapatok életébe. (Vasárnap 11: 30 -kor megismételjük az Ostromjátékot.) Az Ostromjátékot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezi a következő lelkes hagyományőrző csapatok részvételével: Kronacher Ausschutz Compagnie (Bajorország, Kronach), Bethlen Gábor Hagyományőrség, Bornemissza János Hagyományőrség, Zrínyi Miklós SE Haditorna Klub, Salföldi Kopjások, Egri Vitézlő Oskola, Szolnok M.Kir. Honvéd Hagyományőrző Alapítvány, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség.

Könyvünnep

A rendezvény keretében zajlanak majd a Magyar Könyv Ünnepének programjai is a Szentháromság téren; itt 3 napon át könyvvásár, könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, és kulturális műsorok várják a könyvbarátokat. A pódiumbeszélgetéseken várhatóan feltűnnek majd Jókai Anna, Albert Gábor, Németh Miklós Attila, Kő Pál, Kunkovács László, Gyarmathy Lívia, Barcsa Dániel és még sokan mások. A könyvbarátok találkozhatnak az Arcanum, a Helikon, a Püski, a Masszi, a Kráter, a Kairosz, a Zarándok, a Könyes Szövetség, a Széphalom, a Pont, a Geopen, a Szabad-Tér, a Szent István Társulat, a Városháza, a Timp, a Heti Válasz, a Magyar Napló, a Napkút, a Mátyás-templom, az Országos Széchenyi Könyvtár kiadványaival és dedikálásaival.

Szoboravatás

Az 1686. évi győzelem a kereszténység győzelme is volt, ezért ezen a hétvégén az egyház is ünnepel; a Buda Eliberata keretében szeptember 2-án szombaton 11 órakor az I. Kerület, Fő u.30. sz. alatt ünnepélyesen felavatják Boldog Aviánói Márk szobrát. Ő volt az, aki nemcsak imáival, hanem tanácsaival is hozzájárult a török kiűzéséhez. Szerzetes és hitszónok, diplomata és tanácsadó, aki korának egyházi és politikai életére nagy hatással volt. Fáradhatatlanul folytatta misszióját és nem kis része volt a Szentszék, Lengyelország, a Velencei Köztársaság és a Német-Római Császárság közötti szövetség létrejöttében, amelynek köszönhetően egész Magyarország felszabadult a török uralom alól. Márk atya egy Szűzanya-képpel a kezében vonult be a felszabadított Budára. Másnap ünnepi misében adott hálát a győzelemért a mecsetből visszaalakított Mátyás-templomban.

Szeptember 3-án, vasárnap 10 órakor a Mátyás-templomban az ünnepi alkalomból Liszt Ferenc Esztergomi miséje fog felcsendülni.

Gasztronómia

A rendezvény ideje alatt több budavári vendéglátóhely ( Fortuna étterem, Hadik, Andante Borpatika, Aranyhordó, Tabán terasz, Budavári Étterem stb.) különleges, az évforduló tiszteletére összeállított és annak hangulatát fokozó menüsorral kedveskedik a Várba látogató vendégeknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár