2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tévésorozat készül Mátyás királyról

2006. augusztus 11. 08:30

Mátyás király ifjúkoráról forgat háromrészes ifjúsági tévéfilmet Cselényi László. A rendező - a Duna Televízió elnöke - nem a történelmi hűségre törekszik, inkább az uralkodó királlyá választása körüli éveinek meseszerű feldolgozására - írta a Magyar Hírlap.

Borbála egy fa árnyékában cigarettázik félúton a Buzogány-torony és a Lovagterem között, ami történelmietlen húzás, és nemcsak a dohánytermék miatt. 1457-et írunk, neki tehát semmi keresnivalója nem lenne még a budai Várban. A Lovagterem egyik sarkában - rövid átszerelés után a király hálószobájává alakul - Mátyás éppen Rozgonyi Sebestyént, a Hunyadiak hű elkötelezettjét fogadja. Widder Kristóf, akit tíz éve még Udvaros Dorottya kisfiaként láthattunk Szabó Ildikó Csajok című filmjében, most méltóságos, ifjú királyt alakít. Nem is igazán merek a Rozgonyi uramat helyettesítő kamera mellé állni. Míg a jelenet forog, Lass Beát faggatom a szerepéről, ő egy későbbi jelenetben kerül sorra.

Ha a Mátyás, a sosemvolt királyfi című film készítői hűek lennének a történelemhez, Borbála, vagyis Mátyás törvénytelen gyermekének, Corvin Jánosnak az édesanyja még Prágában múlatná az időt. A király `polgári` származású szeretője a kutatások szerint csak 1470-ben, III. Frigyes császár bécsi udvarában ismerte meg a uralkodót. A filmben viszont főszerepet kapott, hiszen a fiatal király nemcsak a kódexeket forgatta örömmel. A dicsőséges tettekre törekvő uralkodó `a harc mezején se felejt el ölelni`, ahogy kortársa, Janus Pannonius pécsi püspök írta róla epigrammájában. A film sem a tragikus sorsú, királlyá érett Mátyásról szól, hanem a játékos, hősszerelmes ifjúról. Mátyást prágai fogsága, bátyjának meggyilkolása érlelte férfivá, de nem felejtett el - hacsak nem Borbála társaságában - gyermeknek maradni.

A háromrészes sorozatot, amelyben a fiatal főszereplők mellett olyan neves színészek szerepelnek, mint Tóth Ildikó (Szilágyi Erzsébet), Hollósi Frigyes (Rozgonyi Sebestyén), Mácsai Pál (Podjebrád György), Dengyel Iván (Garai nádor) vagy épp Koncz Gábor és Végvári Tamás, legkorábban november végén láthatjuk előbb a Magyar Televízió, majd a Duna Televízió műsorán.

A cikk a Magyar Hírlapban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár