2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Luxemburgba költözött a Zsigmond-tárlat

2006. július 18. 13:15

Magyarország ugyan az Európai Uniónak csak nem régóta tagja, de az európai kultúrának réges-rég részesei vagyunk, s ezt tudatosítani kell - nyilatkozta Luxemburgban Sólyom László köztársasági elnök.

Történelmi kapcsolatok Luxemburg és Magyarország között

A tárlatot - amelyre 20 ország múzeuma, könyvtára, egyházi kincstára, archívuma küldött műkincseket - tavasszal három hónapon át Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban is bemutatták, hatalmas sikerrel. A kiállítás nem csak Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) magyar király és német-római császár pályafutását ismerteti, de a mintegy 400 műtárgy, a szobrok, kódexek, freskók, fegyverek, az ötvösmesterség remekei minden korábbinál teljesebb képet adnak a korszak kultúrájáról és művészetéről is. A tárlat anyagának egy része Magyarországról származik, de kölcsönöztek műveket olyan világhírű múzeumok, mint a párizsi Louvre, a londoni British Museum, vagy például a bécsi Kunsthistorisches Museum.

Sólyom László magyar újságíróknak elmondta: ennek a kiállításnak az a jelentősége, hogy megmutatja a nyugatiak számára, milyen nagy és egységes volt egykor Európa. De - mint folytatta - van egy másik üzenete is. Az, hogy a kiállítás két és fél évig készült, sok ország illetékes intézményeinek hatalmas erőfeszítésével, s végül mindez óriási értéket hozott létre. Szavai szerint ez a kiállítás nagy felfedezés a látogatók számára: s nem csak a luxemburgiaknak, de otthon, a budapesti tárlatot megnéző magyaroknak is az volt. Hiszen sokan azt hiszik, hogy volt Mátyás király és a Corvinák, és előtte nagyon sokáig semmi. Magyarország azonban Sólyom szerint Szent Istvántól kezdve folyamatosan benne tudott lenni az európai kultúra fő áramlatában.

Henrik nagyherceg a kiállítás megnyitásán mondott beszédében többek között arról szólt, hogy a tárlat anyaga "műkincsek páratlan kollekciója", ami lehetővé tette a történészek számára, hogy rekonstruálják Zsigmond tevékenységét. "Nagy szerencsénkre ma már nem olyan zaklatottak az idők, mint voltak a XIV-XV. században" - mondta Henrik, hozzáfűzve: ennek ellenére e korszak tanulmányozása azért számos tapasztalatot nyújt mindenkinek.

Henrik herceg este díszvacsorát adott a magyar küldöttség tiszteletére. Sólyom László pohárköszöntőjében szólt az 1956-os forradalom közelgő ötvenedik évfordulójáról, megköszönve a luxemburgiaknak, hogy annak idején befogadtak magyar menekülteket. A két ország kulturális kapcsolatait említve felidézte, hogy Munkácsy Mihály például élete utolsó 30 évében Luxemburgban élt és alkotott, s hogy Liszt Ferenc is itt adta utolsó koncertjét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár