2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

400 éve született Rembrandt

2006. július 14. 11:00

Négyszáz éve, 1606. július 15-én született Leidenben Rembrandt Harmenszoon van Rijn holland festő, az egyetemes képzőművészet óriása.

Mitológia, vallás, holland szabadságharc

Apja jómódú molnár, anyja pék lánya volt. Fiúkat tudósnak szánták, de ő otthagyta a Leideni Egyetemet, s 1619-től Jacob van Swanenburghnál, majd Pieter Lastmannál tanult festeni. Tehetségét Constantin Huygens, Frigyes Henrik herceg titkára ismerte fel és ő ajánlotta be a hágai udvarba. Itt festette - Rubens-szel versengve - a Kereszt felállítása s a Levétel a keresztről jeleneteit; Rubens a pátoszt és szépséget, míg ő az esemény drámaiságát hangsúlyozza, az éjszakai megvilágítás révén is.

Rembrandt 400

Rembrandt 1631-ben Amszterdamba költözött,
ahol Hendrick van Uylenburgh műkereskedő révén keresett festő lett, sok portrét készített, s nagy honoráriumokat kapott. 1632-ben festette a Dr. Tulp anatómiáját, amelyen a hagyományos csoportkép-formával szemben gúlaszerűen helyezte el alakjait. A drámai világítás a néző tekintetét a boncolásra s a sebészre irányítja, s a hallgatóságot is igen hatásosan ábrázolta.

Sok mitológiai és vallási képet festett, a klasszikus témákat demitizálta: az Európa elrablásán egzotikus ruhájú nők tipikus holland kikötő előtt állnak, a Ganümédeszen a szép ifjú helyén rémült kisfiút látunk. Egyik híres remekműve a Danaé: a szerelmét váró nő aktja áradó fényben fürdik, ám a Jupitert jelző aranyeső nincs a képen. Ótestamentumi képein ritkábban ábrázolt jeleneteket dolgozott fel: a Belsazár lakomáján keleti ruhás alakokat fest, drámai, rémült pózokban, Izsák feláldozásán az angyal lefogja Ábrahám kezét, amelyből kiesik a kés. 1642-ben fejezte be egyik főművét, az Éjjeli őrjáratot az amszterdami polgárőrség számára. A XVI. századi holland szabadságharcra és a büszke polgárváros szellemére is utaló, 4,5x5 méteres vásznon a 29 alakot dinamikus csoportképben fogta össze, e mű addigi portréfestészetének summázata.

Rembrandt

Rembrandt 1634-ben megnősült
, a képkereskedő unokahúgát, Saskia van Uylenburghot vette el, akinek hozománya és kapcsolatai segítették társadalmi emelkedését. Feleségét sokszor megfestette mitológiai ruhákban s otthon is, vidám, közös portréjuk a Kettős önarckép Saskiával. 1639-ben az amszterdami zsidónegyed szélén előkelő házat vettek, ez ma Rembrandt-emlékház. Három gyermekük korán meghalt, a negyedik, Titus születése után egy évvel, 1642-ben Saskia is elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár